'Trap het af rijke zak': Libération voor de rechter

04/10/12 om 18:19 - Bijgewerkt om 18:19

De Franse krant Libération moet zich voor de rechtbank verantwoorden omdat ze de rijke Fransman Bernard Arnault naar België uitwuifde met de titel 'Trap het af rijke zak'.

De correctionele rechtbank van Parijs heeft 4 oktober 2013 vastgelegd voor het proces tegen de Franse krant Libération, die is aangeklaagd door Bernard Arnault, de baas van het Franse bedrijf Louis Vuitton Moët Hennessy. De krant hekelde met de titel "Casse-toi riche con! " op haar frontpagina zijn aanvraag tot naturalisatie in België.

Extreme brutaliteit en vulgariteit

De baas van LVMH, het grootste conglomeraat ter wereld van luxeproducten, diende klacht in tegen de krant wegens publieke belediging, verwijzend naar de "extreme brutaliteit en vulgariteit" van de titel in de krant van 10 september 2012, aldus een communiqué van zijn diensten.

De eerste pagina van Libération toonde een foto van de lachende miljardair, met de koffer in de hand, vergezeld van de titel "Casse-toi riche con!" ("Trap het af, rijke zak!").

Sarkozy

De titel refereert naar "Casse-toi pauvre con! ", woorden die de vroegere president Nicolas Sarkozy in 2008 richtte tot een persoon, die weigerde hem de hand te schudden tijdens een landbouwbeurs.

Belastingbetaler

Bernard Arnault, de rijkste man van Frankrijk, had het weekend daarvoor uitgelegd dat "hij Franse belastingbetaler was en bleef".

Daags nadien had Libération Bernard Arnault geantwoord op de frontpagina van de krant met een afgeleide zin die wordt toegeschreven aan Nicolas Sarkozy: "Bernard, si tu reviens, on annule tout!". De titel hernam de woorden van een sms, achteraf tegengesproken, die Sarkozy naar zijn ex-vrouw Cécilia zou gestuurd hebben, net vooraleer hij huwde met Carla Bruni --"si tu reviens, j'annule tout". (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners