Topgesprek tussen Tsipras, Merkel en Hollande brengt geen doorbraak

11/06/15 om 01:19 - Bijgewerkt om 03:17

Het gesprek tussen Duits bondskanselier Angela Merkel, Frans president François Hollande en Grieks premier Alexis Tsipras is iets na middernacht afgelopen. Een Duitse woordvoerder noemde de gesprekken naderhand 'constructief.

Topgesprek tussen Tsipras, Merkel en Hollande brengt geen doorbraak

De zoveelste handdruk tussen Bondskanselier Merkel en premier Tsipras © REUTERS

Merkel, Hollande en Tsipras zaten in de marge van de EU-top in Brussel ruim twee uur samen.

Volgens de Duitse woordvoerder was er een consensus om de gesprekken aan "een hoge intensiteit" voort te zetten. De Griekse woordvoerder had het over "een hogere intensiteit".

Merkel en Hollande verlieten de zaal zonder commentaar te verstrekken, maar Tsipras sprak kortstondig met de pers. Hij beperkte zich volgens The Guardian grotendeels tot dezelfde weinigzeggende termen: constructief, goede sfeer, intensifiëren. "De Europeanen hebben begrepen dat er een duurzame oplossing nodig is voor Griekenland, die het land de mogelijkheid geeft aan te knopen met economische groei en die de schuld beheersbaar houdt".

Rating CCC

Eerder op de dag had Tsipras ook een kort onderhoud met Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. De twee zouden elkaar donderdag opnieuw zien.

De Europese leiders willen vooral dat er vaart gemaakt wordt in het dossier, zeiden ze eerder op de dag. Griekenland heeft tegen eind deze maand dringend geld nodig om een deel van zijn schulden af te lossen. Maar de internationale gemeenschap wil pas een volgende schijf van 7,2 miljard euro vrijmaken, als Giekenland structurele hervormingen doorvoert.

Tijdens het topoverleg werd bekend dat Standard & Poor's zijn rating voor Griekenland heeft verlaagd naar CCC. Standard & Poor's verwacht dat Griekenland binnen het jaar niet langer in staat zal zijn de schulden af te lossen.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners