"Tegen 2050 geen benzine- of dieselauto's meer in steden"

28/03/11 om 15:43 - Bijgewerkt om 15:43

Dat is de opmerkelijkste maatregel in een toekomststrategie die de Europese Commissie maandag heeft voorgesteld.

"Tegen 2050 geen benzine- of dieselauto's meer in steden"

© Thinkstock

De Europese Commissie wil dat er tegen 2050 geen benzine- of dieselauto's meer rondrijden in de steden.

Dat is de opmerkelijkste maatregel in een toekomststrategie die eurocommissaris voor Transport Siim Kallas maandag heeft voorgesteld. Ook moet 40 procent van de brandstoffen in de luchtvaart koolstofarm zijn, de uitstoot van de scheepvaart met minstens 40 procent worden teruggedrongen en de helft van het middellange passagiers- en goederenvervoer (meer dan 300 km) per spoor en via het water gebeuren, in plaats van op de weg.

De maatregelen zijn bedoeld om de uitstoot van koolstofdioxide van het vervoer tegen 2050 met 60 procent terug te dringen en de afhankelijkheid van ingevoerde olie drastisch te reduceren.

Volgens Kallas zijn de maatregelen van vitaal belang voor de economische groei, voor werkgelegenheid en voor de dagelijkse kwaliteit van de burgers. Kallas: "De mobiliteit beperken is geen optie, evenmin als alles gewoon bij het oude laten. We kunnen de olieafhankelijkheid van het vervoerssysteem doorbreken zonder de efficiëntie ervan op te offeren of de mobiliteit in het gedrang te brengen."

(KVDA)

Onze partners