Syrische oorlogskinderen dreigen ‘verloren generatie’ te worden

© Reuters

Uit nieuwe beelden van de Britse omroep Channel 4 blijkt dat kinderen in ziekenhuizen als verpleger werken om zwaargewonden te verzorgen.

Terwijl de oorlog in Syrië voortwoedt, waarschuwt Unicef voor een verloren generatie van kinderen. Nieuwe beelden van de Britse omroep Channel 4 tonen zelfs kinderen die als verpleger in ziekenhuizen werken.

Meer dan 2 miljoen kinderen in Syrië lopen het risico een ‘verloren generatie’ te worden als de internationale gemeenschap niet snel over de brug komt met financiële hulp om hen te helpen, zo staat in het rapport van Unicef dat verscheen naar aanleiding van de tweede verjaardag van het conflict in Syrië.

De situatie is schrijnend. In een stad als Aleppo bijvoorbeeld gaat slechts zes procent van de kinderen naar school. In heel het land is een op de vijf scholen vernietigd. In de klassen die er wel nog zijn, zitten soms meer dan 100 kinderen.

Ook ziekenhuizen zijn verwoest en het ervaren personeel is gevlucht. Daarom worden jonge kinderen ingezet om de zwaargewonden te verzorgen. Dat blijkt uit een reportage van Channel 4.

Trauma’s

In de reportage is te zien hoe de kinderen verminkte slachtoffers van de burgeroorlog moeten wassen en verzorgen. De kinderen werken van ’s ochtends tot tien uur ’s avonds. Unicef spreekt over kinderarbeid en een schending van het verdrag op de kinderrechten

Maar de praktijk is ook nefast voor de ontwikkeling van het kind. De kinderen lopen trauma’s op door de aanblik van het lijden en de dood. Velen zijn doodsbang voor de geluiden en door wat ze zien van het conflict.

‘We mogen niet nog meer tijd verliezen. We kunnen het ons niet veroorloven om nog eens een jaar te verliezen’, zegt de woordvoerder van Unicef, Patrick McCormick. ‘We riskeren een generatie te creëren van kinderen die niets anders kent en gezien heeft dan geweld en die dit geweld mogelijk zal verderzetten.’

Levensreddende hulp

Unicef lanceerde in december vorig jaar een oproep voor 195 miljoen dollar voor levensreddende hulp voor Syrische kinderen en hun families tot juni 2013. Vandaag is daar minder dan 20 procent van gefinancierd.

De organisatie zorgt er nu voor dat kinderen toegang hebben tot veilig drinkwater. Anderhalf miljoen kinderen zijn ingeënt tegen mazelen en polio, en zo’n 75.000 zijn ingeschreven in scholen en schoolclubs waar ze hun opgelopen schoolachterstand kunnen inhalen.

Unicef richt haar inspanningen niet alleen op kinderen in Syrië zelf, maar ook op kinderen van vluchtelingen. In Jordanië, Libanon, Irak en Turkije helpt de organisatie meer dan 300.000 kinderen van vluchtelingen. Volgens het VN-kinderfonds zijn de helft van de meer dan een miljoen Syrische vluchtelingen in het buitenland kinderen.
Sinds het begin van het conflict in Syrië werden meer dan 70.000 mensen gedood in het land. Hoeveel kinderen daarbij zijn, is niet duidelijk. (Belga/TE)

Vijf Belgische humanitaire organisaties, die samen het Consortium 12-12 vormen, vragen de Belgische bevolking om de noodhulpacties aan de slachtoffers van de burgeroorlog in Syrië te steunen. De vijf organisaties zijn Caritas International, Dokters van de Wereld, Handicap International, Oxfam-Solidariteit en Unicef-België.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content