Syrië: VN belooft hulp, ISIS rukt op

14/07/14 om 23:15 - Bijgewerkt om 23:15

Op de dag dat de VN-Veiligheidsraad besluit om Syrische burgers in rebellengebieden te hulp te schieten, wint terreurorganisatie ISIS aan terrein. Rivaliserende rebellen ontvluchten de oostelijke stad Deir el-Zour.

Syrië: VN belooft hulp, ISIS rukt op

Een konvooi van de Rode Halve Maan (de islamitische tegenhanger van het Rode Kruis) levert VN-hulpgoederen af in de buitenwijken van Damascus. © BELGAIMAGE

ISIS heeft daardoor nu het grootste gedeelte van de gelijknamige provincie in handen, bericht het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. Aanhangers van de aan Al-Qaeda verwante rebellengroep Jabhat al-Nusra zijn verdreven van hun stellingen door de nog fanatiekere extremisten van ISIS. Volgens het Observatorium zou dat betekenen dat een confrontatie met het Syrische leger, dat nog over een deel van de stad heerst, dichterbij komt.

Mandaat genegeerd

De VN-Veiligheidsraad stemde unaniem voor een mandaat om hulpgoederen te leveren aan Syrische burgers. De VN wil zonder toestemming van de regering van president Bashar al-Assad hulp kunnen leveren aan Syriërs die in door rebellen bezette gebieden wonen.

Een soortgelijke resolutie uit februari mislukte, erkent de VN. Het mandaat werd door de Syrische overheid genegeerd.

Tot nu toe kwam bijna 90 procent van de VN-hulp terecht bij bewoners van Syrische gebieden die in handen zijn van Assad. Hoe de hulp bij de Syrische bevolking moet komen, is niet duidelijk gemaakt.

De Syrische regering heeft al gezegd de hulp te zien als inbreuk op de soevereiniteit van het land. In het mandaat zijn geen sancties opgenomen die kunnen ingaan als de hulpkonvooien worden gehinderd.

Geen sancties

Westerse diplomaten geven toe dat het mandaat oorspronkelijk economische strafmaatregelen bevatte en ervoor moest zorgen dat hulptransporten overal de Syrische grens over konden. De definitieve resolutie laat de hulp via vier grensovergangen met Turkije, Jordanië en Irak het land binnenkomen.

Na meer dan een maand van onderhandelingen gingen uiteindelijk ook Rusland en China met het afgezwakte mandaat akkoord. (Belga/TV)

Onze partners