Syrië en Centraal-Afrikaanse Republiek grootste zorgenkindjes voor VN in 2014

© IMAGEGLOBE

In 2014 zullen de Verenigde Naties vooral Syrië en de Centraal-Afrikaanse Republiek op de agenda zetten. ‘Geen enkel land kan de huidige problemen alleen aanpakken. Daarom moeten we samenwerken’, aldus VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon.

Van de vele langlopende conflicten in de wereld zullen de Verenigde Naties in 2014 vooral Syrië en de Centraal-Afrikaanse Republiek hoog op de agenda zetten. Dat zei de VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon op zijn traditionele eindejaarspersconferentie.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon richtte zich in een tv-boodschap tot de bevolking van de Centraal-Afrikaanse Republiek. Naar alle verwachtingen zal Ban ervoor pleiten om de gezamenlijke troepenmacht, de zogenaamde International Support Mission for the Central African Republic, te upgraden tot een volwaardige VN-vredesmissie.

De secretaris-generaal blikte terug op 2013. Dat jaar stond voor hem in het teken van het Syrische conflict, dat al vier jaar aanhoudt. “De Syriërs kunnen zich niet nog eens een jaar, een maand of zelfs een dag van gruweldaden en verwoesting veroorloven.”

‘Centraal-Afrikaanse Republiek gleed af naar chaos’

2013 was voor Ban ook het jaar waarin de Centraal-Afrikaanse Republiek “afgleed naar de chaos”. “De situatie hier is een van de zwaarste crisissen voor de Verenigde Naties. Ik ben diep bezorgd over het dreigende gevaar voor massale wreedheden en dring er bij de Centraal-Afrikaanse transitieregering op aan om haar bevolking te beschermen.”

Ik ben diep bezorgd over het dreigende gevaar voor massale wreedheden in Centraal-Afrikaanse Republiek

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon

De problemen in Syrië en de Centraal-Afrikaanse Republiek zullen ook in 2014 hoog op de politieke agenda van de VN staan. Een resolutie voor Syrië zit geblokkeerd in de Veiligheidsraad omdat twee permanente leden met vetorecht, Rusland en China, niet willen weten van sancties tegen het regime van president Bashar al-Assad.

Syrië-conferentie

Er is een conferentie met de strijdende partijen gepland op 22 januari in Genève. Maar die dreigt de tanden stuk te bijten op kwesties zoals de samenstelling van de rebellendelegatie op de conferentie, en de vraag of Iran en Saoedi-Arabië hier vertegenwoordigd moeten zijn naast de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad.

Intussen zijn de gevechten tussen het regeringsleger en de rebellen in de Centraal-Afrikaanse Republiek tijdelijk gestaakt met de komst van Franse en Afrikaanse soldaten. Maar naar alle verwachtingen zal Ban ervoor pleiten om de gezamenlijke troepenmacht, de zogenaamde International Support Mission for the Central African Republic, te upgraden tot een volwaardige VN-vredesmissie.

Darfoer

Toen Ban Ki-moon begon aan zijn eerste termijn als secretaris-generaal was Darfoer de meest prangende kwestie. “Nu heb je zoveel brandhaarden”, zei hij in verwijzing naar Syrië, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Mali.

Ban pleit voor internationale samenwerking. “Niemand, geen enkele organisatie, geen enkel land – hoe machtig of rijk dan ook – kan eigenhandig de huidige problemen oplossen. Dat is een zeer belangrijke les die ik geleerd heb. Daarom blijf ik aandringen bij de lidstaten: laat ons alsjeblieft samenwerken.”

Hoogste bedrag voor één noodtoestand

Terwijl de toestand in Syrië blijft verslechteren, klonk eerder een oproep om 4,7 miljard euro voor humanitaire hulp in te zamelen. Verschillende VN-agentschappen, die hulp verlenen aan 9,5 miljoen getroffen Syriërs, trokken samen aan de alarmbel.

De VN-Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen, Antonio Guterres, noemde de crisis “weerzinwekkend” en volgens Jens Laerke, woordvoerder van het VN-Bureau voor de coördinatie van humanitaire zaken (OCHA), gaat het om het hoogste bedrag dat ze ooit voor één enkele noodtoestand gevraagd hebben. (IPS/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content