'Superbacterie' in olympisch water Rio de Janeiro

16/12/14 om 08:57 - Bijgewerkt om 09:02

In zeewater voor de kust van Rio de Janeiro waar in 2016 onder andere de zeilwedstrijden van de Olympische Spelen doorgaan, is een bacterie gevonden die resistent is voor antibiotica.

'Superbacterie' in olympisch water Rio de Janeiro

De Guanabara Bay (R) bij Rio de Janeiro © Belga Image

De bacterie kan infecties aan het maagdarmkanaal, longinfecties en urineweginfecties veroorzaken. Ze is normaal gezien voornamelijk te vinden in ziekenhuisafval.

Verschillende plaatsen

Wetenschappers troffen de 'superbacterie' aan in stalen die zijn genomen op verschillende plaatsen langs de Cariocarivier, ook aan de monding van de rivier aan het strand van Flamengo in de Guanabara-baai. Daar worden de zeilwedstrijden van de Spelen gehouden.

Volgens de BBC mag er aan het strand van Flamengo eigenlijk niet gezwommen worden, maar negeren veel mensen die waarschuwing.

Schoonmaken

In zijn olympische kandidatuur beloofde Rio om de vervuiling in de Guanara-baai met 80 procent terug te dringen, maar burgemeester Eduardo Silva van Rio de Janeiro gaf in juni al toe dat die doelstelling niet gehaald zal worden.

De autoriteiten maken zich nog altijd sterk dat de vervuiling van het water geen gezondheidsrisico zal vormen voor de atleten tijdens de Olympische Spelen.

Onze partners