Spookschepen: 'Nieuwe graad van wreedheid van mensensmokkelaars'

02/01/15 om 13:11 - Bijgewerkt om 13:10

Met de 'spookschepen' in de Middellandse Zee, die volgepropt zitten met vluchtelingen die aan hun lot worden overgelaten, hebben de praktijken van de mensensmokkelaars een 'nieuwe graad van wreedheid' bereikt. Dat stelt het Europese grensbewakingsagentschap Frontex.

Spookschepen: 'Nieuwe graad van wreedheid van mensensmokkelaars'

© Reuters

Voor de tweede keer in enkele dagen tijd heeft de Italiaanse marine in de Middellandse Zee de controle moeten overnemen over een stuurloos "spookschip" met aan boord enkele honderden vluchtelingen. Aangenomen wordt dat de bemanningsleden het schip hadden verlaten en de vluchtelingen aan hun lot hadden overgelaten.

"Dit is een nieuw fenomeen deze winter", zo benadrukt Frontex-woordvoerster Ewa Moncure in Warschau. Volgens haar is het voor de smokkelaars erg lucratief om een reeds afgekeurd schip zonder bemanning en met nauwelijks voldoende brandstof op zee te sturen.

Miljoenenbusiness

"Het gaat om een miljoenenbusiness", zo klinkt het. "Elk van deze vluchtelingen wordt gedwongen meerdere duizenden euro's of dollars te betalen voor het transport over zee. Dat loopt dus snel op als er in één schip meerdere honderden mensen samengebracht kunnen worden."

"Als een niet zeewaardig schip dat volledig overbeladen is in zeenood raakt, dan hebben de mensen die ingesloten zitten in een opslagruimte geen schijn van kans", zo beklemtoont Moncure nog. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners