Stuurloos schip met 450 migranten aan boord nadert Italiaanse kust

02/01/15 om 07:33 - Bijgewerkt om 07:32

Een schip met 450 migranten aan boord en zonder bemanning stevent momenteel af op de Italiaanse kust.

Stuurloos schip met 450 migranten aan boord nadert Italiaanse kust

© Reuters

Rond middernacht bevond het schip zich op zo'n 65 kilometer van de kaap van Santa Maria di Leuca, in het uiterste zuidoosten van Italië.

Er werd een helikopter ter plaatse gestuurd met enkele specialisten die zullen proberen om de controle over de stuurloze boot over te nemen, zo verklaarde de Italiaanse luchtmacht. "Als gevolg van de moeilijke weersomstandigheden is het schip enkel bereikbaar via de lucht", zo staat te lezen in een communiqué.

Het vaartuig werd geïdentificeerd als de Ezadeen, die onder de vlag van Sierra Leone vaart. De boot verplaatste zich aanvankelijk aan een snelheid van zeven knopen (13 kilometer/uur), maar kreeg toen te maken met een motorpanne. Het schip werd bij het vallen van de nacht door de Italiaanse kustwacht opgemerkt, op zo'n 130 kilometer van de kust.

Frontex

Een van de personen aan boord slaagde er via de scheepsradio in de kustwacht te contacteren en verklaarde onder andere dat de bemanning het schip had verlaten. Daarop verwittigde de kustwacht een IJslandse patrouilleboot, de Tyr, die zich in de buurt bevond in het kader van een missie van het Europese grensbewakingsagentschap Frontex.

De Tyr vaart momenteel langs de stuurloze boot, maar kan voorlopig niet veel meer doen als gevolg van de woeste zee. Drie artsen die zich aan boord van de Tyr bevinden, zullen met een helikopter op de Ezadeen worden gedropt, om er medische bijstand te verlenen. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners