Spanje: Mensenzee tegen besparingen

20/07/12 om 00:22 - Bijgewerkt om 00:22

In 80 Spaanse steden is er betoogd tegen besparingsplannen van de regering. In Madrid, waar de opkomst massaal was, eindigde de zaak met rubberkogels.

Spanje: Mensenzee tegen besparingen

© Reuters

De Spaanse vakbonden hadden een oproep gelanceerd om donderdag te betogen in tachtig Spaanse steden tegen de nieuwe besparingsplannen van de regering, met onder meer een verhoging van de btw en verlagingen van de werkloosheidsuitkeringen en lonen in de publieke sector.

65 miljard besparen

Het plan van de conservatieve regering van Mariano Rjoy, dat op 11 juli werd aangekondigd om in te gaan op de eisen van de EU, voorziet 65 miljard euro aan besparingen tot 2014.

"We kunnen niets anders doen dan op straat komen. Ik ben tussen 10 en 15 procent van mijn salaris verloren de voorbije vier jaar. De nieuwe maatregelen zullen de crisis niet oplossen", aldus Sara Alvera, 51 jaar en ambtenaar.

Rubberkogels

De betoging in Madrid eindigde met een valse noot. De optocht zelf verliep incidentloos, maar toen een kleinere groepjes probeerden het parlement te bereiken, ging het mis.

De politie chargeerde om de manifestanten uit mekaar te jagen, waarop die flessen en stenen begonnen te gooien en de politie rubberkogels gebruikte. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners