Somalische premier benoemt zestigkoppige regering

12/01/15 om 13:43 - Bijgewerkt om 13:43

In Somalië heeft de kersverse eerste minister zijn regering met zestig personen benoemd. Die moet vrede brengen in een land dat al meer dan twintig jaar lijdt onder een bloedige burgeroorlog.

Somalische premier benoemt zestigkoppige regering

Premier Somalië Omar Abdirashid Ali Sharmarke © Reuters

De nieuwe Somalische eerste minister heeft een regering bestaande uit niet minder dan zestig personen benoemd. Die moet vrede terugbrengen in het land dat al meer dan twintig jaar verscheurd wordt door een burgeroorlog.

Omar Abdirashid Ali Sharmarkequi verving vorige maand Abdiwali Sheikh Ahmed, die in conflict lag met president Hassan Sheikh Mohamud. Het parlement moet de nieuwe regering nog zijn goedkeuring geven. Het kabinet telt 26 ministers, 25 plaatsvervangers en negen staatssecretarissen. Dat zijn vijf portefeuilles meer dan de vorige regering.

Al-Shabaab

Vele ministers behoorden echter al tot de regering van de vorige premier. Ook drie bondgenoten van de president behouden hun plaats: minister van Defensie Mohamed Sheikh Hassan Hamud, Hussein Abdi Halan, minister van Financiën en Abdirahman Duale Beyle, minister van Buitenlandse Zaken. De twee enige vrouwen blijven eveneens op post: minister van Vrouwen en Mensenrechten Khadijo Mohamed Diriye en Nadifo Mohamed Osman, minister van Openbare Werken.

Somalië moet een nieuwe grondwet opstellen en verkiezingen houden. Het land lijdt al meer dan 20 jaar onder bloedige conflicten, vooral tussen de regering en de islamistische militie al-Shabaab. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners