Silvio Berlusconi veroordeeld tot jaar cel

07/03/13 om 14:20 - Bijgewerkt om 14:20

De Italiaanse ex-premier Silvio Berlusconi is door een rechtbank in Milaan veroordeeld tot een gevangenisstraf van een jaar wegens schending van het onderzoeksgeheim.

Silvio Berlusconi veroordeeld tot jaar cel

© AFP

De Italiaanse ex-premier Silvio Berlusconi is door een rechtbank in Milaan veroordeeld tot een gevangenisstraf van een jaar wegens schending van het onderzoeksgeheim. De kans dat hij effectief de cel in moet, is miniem.

Berlusconi zal hoogstwaarschijnlijk in beroep gaan tegen het vonnis.

Afgeluisterd

Berlusconi stond terecht voor zijn rol in het publiceren van afgeluisterde telefoongesprekken in een overnamezaak. De krant Il Giornale, eigendom van de Berlusconi's, drukte eind 2005 transcripties af van telefoongesprekken tussen de leider van een centrumlinkse partij en het hoofd van Unipol, dat toen de bank BNL wilde overnemen.

De publicatie van die gesprekken leidde tot een storm van protest in een periode dat links ruimschoots favoriet was voor de parlementsverkiezingen in de lente van 2006.

Rechtszaken

Het gaat om het eerste vonnis van de drie die Berlusconi deze maand te horen moet krijgen. Hij staat ook terecht voor corruptie in de fiscale fraudezaak rond Mediaset en voor betaalde seks met de minderjarige prostituee Karima El Mahroug in de zaak 'Rubygate'.

Berlusconi moest in 2011 aftreden als premier van Italië. Tijdens de parlementsverkiezingen van afgelopen februari deed zijn rechtste coalitie het beter dan verwacht. (AFP/Belga/KVDA)

Onze partners