'Scheiding geen probleem voor Poetin'

06/06/13 om 23:23 - Bijgewerkt om 23:23

Drie vragen over de scheiding van de Russische president Vladimir Poetin en zijn vrouw Ljoedmila. Die zal zijn populariteit nauwelijks aantasten, zegt Knack-redacteur Jeroen Zuallaert.

'Scheiding geen probleem voor Poetin'

© Reuters

Komt deze scheiding als een verrassing?

Zuallaert: "Ja en neen. Het was algemeen bekend dat het al een tijd niet meer boterde tussen Vladimir Poetin en zijn vrouw Ljoedmila Sjkrebneva. Eigenlijk leefde het koppel de facto al een hele tijd gescheiden. Tijdens de protestmarsen na de Doemaverkiezingen van december 2011 was een van de bekendste leuzen 'Zolang Poetin het niet meer met zijn vrouw doet, zal hij Rusland blijven naaien.' In tegenstelling tot ex-president en huidig premier Dmitri Medvedev, wiens vrouw hem altijd vergezelt op officiële gelegenheden, gaat Poetin steevast alleen. Er circuleerden al jaren geruchten dat Poetin in het geheim gescheiden was. De gespecialiseerde pers maakte in 2008 zelfs gewag van een buitenechtelijk kind, dat Poetin verwekt zou hebben bij de Russische turnster Alana Kabajeva."

Tast dit zijn populariteit aan?

Zuallaert: "Nauwelijks. Poetin trok de voorbije jaren dan wel expliciet de kaart van de - eerder conservatieve - gelovige, maar in vergelijking met de katholieke kerk liggen echtscheidingen in de Russisch-orthodoxe kerk net iets gemakkelijker. Bovendien trouwde Poetin in 1983, negen jaar vóór zijn toetreding tot de orthodoxe Kerk. Tijdens het communisme werkte hij immers voor de veiligheidsdienst KGB, waar gelovigen niet toegelaten waren."

Waarom kondigt Poetin dit nu aan?

Zuallaert: "Zoals veel dingen in het Rusland van vandaag is dat niet helemaal duidelijk. Wel duidelijk is dat er op politiek vlak heel wat te gebeuren staat. Er gaan al maanden geruchten dat Poetin zijn voormalige tandemvazal Medvedev politiek wil uitschakelen. Als voorbereiding voor die onvermijdelijke confrontatie werden de voorbije maanden al enkele liberaalgezinde politici de laan uitgestuurd. Ook de repressie tegen opposanten en betogers wordt stevig opgevoerd. Zo kondigde voormalig schaakkampioen en ervaren opposant Garri Kasparov vandaag nog aan dat hij niet naar zijn vaderland terugkeert, uit schrik voor represailles. Men zou kunnen vermoeden dat Poetin zijn echtscheidingsverhaal ophangt om de aandacht voor staatszaken af te leiden. Hoe doorzichtig dat ook mag lijken." (SD)

Lees meer over:

Onze partners