Saudi-Arabië executeert 100ste gevangene van 2015

16/06/15 om 11:47 - Bijgewerkt om 11:47

Saudi-Arabië heeft zijn 100ste executie van 2015 achter de rug. Het land heeft zo in zes maanden tijd de doodstraf al vaker uitgesproken dan in het volledige voorgaande jaar. 'Mensen worden veroordeeld voor geweldloze drugsfeiten. Dat toont aan hoe lichtzinnig de executies zijn', klaagt Human Rights Watch aan.

Saudi-Arabië executeert 100ste gevangene van 2015

Nep-executie in Bangladesh, uit protest tegen executies in Saudi-Arabië © EPA

Het hoge aantal executies in 2014 - dat waren er 88 - werd al na zes maanden in 2015 door Saudi-Arabië overtroffen. Het land heeft zopas de 100ste executie uitgevoerd, meldt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW).

'Campagne des doods'

'De Saudische autoriteiten voeren een campagne des doods dit jaar door in zes maanden tijd meer mensen te executeren dan in het volledige voorgaande jaar', zegt HRW-voorzitter in het Midden-Oosten en Noord-Afrika Sarah Leah Whitson in een persbericht van de organisatie. 'Het is al erg genoeg dat Saudi-Arabië zo veel mensen executeert. Maar het feit dat ze de doodstraf uitspreken voor geweldloze drugsfeiten toont aan hoe lichtzinnig die executies zijn.'

Volgens het Saudische staatspersagentschap SPA ging het slechts bij veertien van de 100 ter dood veroordeelde gevangen om zogenaamde hadd-misdrijven: daarvoor voorziet de islamitische wetgeving een specifieke straf zoals de doodstraf. Nog 30 anderen werden veroordeeld volgens het qisas-principe in de zin van 'oog om oog, tand om tand' omdat ze een moord pleegden.

Geen strafwet

Voor de overige 56 gevangenen, onder wie 47 veroordeeld voor drugsdelicten, baseerden de rechters hun oordeel op juridische discretie. Saudi-Arabië heeft namelijk geen strafwetgeving. Daarom is het vaak zo, dat de rechter volledig zelf beslist over wat al dan niet een misdaad is, wat er nodig is om dat te bewijzen en welke strafmaat toegepast moet worden.

Onder de 100 geëxecuteerden waren ook heel wat buitenlanders. Het ging om 57 Saudische burgers. Pakistanen, onder wie er veertien veroordeeld werden voor het smokkelen van heroïne, vormden de grootste groep buitenlanders.

'Meest ernstige misdaden'

Nochtans moeten landen volgens internationale normen - zoals ook het Arabisch Handvest voor de Mensenrechten, geratificeerd door Saudi-Arabië, voorschrijft - het gebruik van de doodstraf voorbehouden voor de 'meest ernstige misdaden' en die slechts bij uitzonderlijke omstandigheden toepassen.

De Verenigde Naties vroegen in 2012 om de doodstraf te beperken tot gevallen waarbij iemand met voorbedachten rade vermoord werd. Ook zou de strafmaat niet mogen worden toegepast bij drugsfeiten. Het doel is om de doodstraf uiteindelijk af te schaffen, iets waar ook de Secretaris-Generaal van de VN, Ban Ki-moon, voor pleit.

'Geen eerlijk proces'

Het ziet er echter niet naar uit dat er in Saudi-Arabië verbetering op komst is. HRW analyseerde een aantal gevallen en kwam tot de conclusie dat beklaagden zelden op een eerlijk proces kunnen rekenen. Zo werden de verdachten niet altijd door de autoriteiten geïnformeerd over de aanklacht of kregen ze geen toegang tot het bewijsmateriaal, ook niet na aanvang van het proces. Advocaten werden doorgaans niet toegelaten om de verdachten bij te staan bij het verhoor. Ook werd verhinderd dat zij getuigen konden onderzoeken of bewijs konden voorleggen tijdens het proces.

Overspel en hekserij

Saudi-Arabië heeft een van de hoogste executiegraden ter wereld. Dat blijkt uit cijfers van de Death Penalty Worldwide Database, die informatie over executies wereldwijd verzamelt. Het land zet de doodstraf bovendien in voor een hele reeks misdrijven die niet als 'meest ernstig' bestempeld kunnen worden. Daaronder vallen onder andere drugsdelicten, overspel, ontrouw en hekserij.

Enkel Iran doet het nog slechter in het Midden-Oosten: het buurland heeft sinds de eerste dag van 2015 meer dan 340 gevangenen geëxecuteerd. Volgens mensenrechtenexperts van de Verenigde Naties werden 98 onder hen in minder dan een maand - tussen 9 en 28 april - opgehangen. (HRW/WB)

Onze partners