Russische activisten eisen verbod op verering Stalin

05/05/15 om 22:21 - Bijgewerkt om 22:21

Mensenrechtenactivisten hebben "de vele uitingen van waardering" voor Sovjetdictator Jozef Stalin (1879-1953) in Rusland aangeklaagd en een verbod van de personencultus rond de voormalige leider geëist.

Russische activisten eisen verbod op verering Stalin

2.000 mensen, soms voorzien van Stalin-vlaggen, vieren de zeventigste verjaardag van de overwinning op nazi-Duitsland in Stavropol, Rusland © REUTERS

"De misdaden van Stalin zijn zonder voorgaande in de Russische geschiedenis", verklaarde de organisatie Memorial in Moskou. Het is onverdraaglijk, vindt een woordvoerder, dat de man die verantwoordelijk is voor de dood van miljoenen mensen nog altijd op openbare plaatsen met portretten en soms ook met monumenten wordt geëerd.

Memorial vindt dat slachtoffers van de bloedige terreur door deze lofuitingen voor Stalin belachelijk gemaakt worden. "De staat moet de grenzen bepalen. Het ontbreken van een wettelijk verbod voor publieke huldigingen van Stalin toont aan dat de staat het bestaan van dergelijke grenzen nog niet erkend heeft".

'In een museum'

Vooral elk jaar weer rond de dag van de overwinning van de Sovjetunie tegen het fascisme op 9 mei herinneren vele Russen Stalin in een positief licht, als de succesvolle opperbevelhebber uit de Tweede Wereldoorlog. Historici benadrukken dat de verliezen van het Rode Leger vooral in de beginfase wegens incompetente oorlogsvoering extreem hoog waren. "De plaats van dictators is in musea, in lesboeken en historische verhandelingen in de context van hun verwezenlijkingen, maar niet op stadspleinen", aldus Memorial.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners