Rusland roept Nederlandse ambassadeur op het matje na MH17-onderzoek

30/09/16 om 23:39 - Bijgewerkt om 23:38

Nadat Nederland de Russische ambassadeur ontboden had naar aanleiding van het onderzoek naar de ramp met de MH17, wordt nu ook de Nederlandse ambassadeur door Rusland op het matje geroepen.

Rusland roept Nederlandse ambassadeur op het matje na MH17-onderzoek

© Reuters

De Nederlandse ambassadeur zal maandag uitgelegd krijgen waarom Rusland de bevindingen van het Joint Investigation Team (JIT) over het neerhalen van de MH17 niet accepteert. Volgens het Russische ministerie gaat het strafrechtelijk onderzoek "een verkeerde richting uit", liet woordvoerster Maria Zakharova vrijdagavond weten. In de verklaring stelt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken dat de eerste resultaten van het JIT "worden gepresenteerd als de enige waarheid en er geen ruimte gelaten wordt voor twijfel en bezwaren". Verder werd vrijdagavond gesteld dat de ambassadeur zal worden medegedeeld dat "belangrijke, objectieve informatie van Russische zijde is genegeerd". Dat leidt er volgens het ministerie toe dat "medewerking van Russische experts aan het onderzoek uiteindelijk wordt ondermijnd". Tevens komen de werkelijke toedracht van de tragedie en de pogingen de schuldigen te vervolgen in het geding, aldus de Russische verklaring.

'Kritiek onacceptabel'

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft kennis genomen van het ontbieden van zijn ambassadeur. Het wacht het gesprek maandag af, aldus een woordvoerster. De Russische ambassadeur in Den Haag, Alexander Sjoelgin, werd eerder vrijdag door minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) ontboden in verband met eerdere Russische kritiek op het internationale strafrechtelijke onderzoek naar vlucht MH17. Volgens Koenders is de diplomaat "te verstaan gegeven dat dergelijke ongefundeerde kritiek onacceptabel is".

De internationale onderzoekers van het zogenoemde Joint Investigation Team (JIT) meldden woensdag dat de lanceerinstallatie waarmee de Buk-raket werd afgeschoten uit Rusland kwam en na de lancering weer is teruggekeerd naar Rusland. De raket, die op 17 juli 2014 het vliegtuig van Malaysia Airlines met 298 mensen aan boord neerhaalde, werd afgeschoten vanuit een gebied in Oost-Oekraïne waar pro-Russische rebellen de scepter zwaaiden.

(Belga/RR)

Onze partners