Rusland is gestart met luchtaanvallen in Syrië: ‘Verplichten VS tot minimale samenwerking’

Vladimir Poetin © Getty Images

Rusland heeft zijn eerste luchtaanvallen uitgevoerd in Syrië, enkele uren nadat de Senaat president Vladimir Poetin daarvoor toestemming had gegeven. Het lijkt er echter op dat de IS buiten schot bleef.

Het nieuws over de Russische luchtaanvallen in Syrië was eerst bekendgemaakt door niet nader genoemde Amerikaanse regeringsfunctionarissen in Washington, zo meldden onder andere de kranten The New York Times en The Guardian. Washington was een uur voor de bombardementen op de hoogte gebracht.

‘De enige weg’

Het ministerie van Defensie in Moskou bevestigde later dat Rusland is begonnen met luchtaanvallen tegen de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) in Syrië. Dat deelde het persbureau Interfax mee.

President Vladimir Poetin noemt de Russische interventie in het Syrische conflict ‘de enige weg in de strijd tegen het internationale terrorisme’.

Rusland zal het Syrische leger zolang steunen tot het zijn strijd heeft beëindigd, zei Poetin woensdag tijdens een bijeenkomst met regeringsvertegenwoordigers in Moskou. Het sturen van grondtroepen sloot hij opnieuw uit, aldus nog Interfax.

Tegen wie?

Rebel in Homs.
Rebel in Homs.© REUTERS

Een belangrijke vraag is echter of Rusland enkel IS-doelwitten viseert dan wel alle anti-Assadrebellen aanvalt. De Verenigde Staten steunen immers bepaalde gematigde rebellengroeperingen.

Er heerst nog veel onduidelijkheid over wie of wat werd gebombardeerd, maar het lijkt erop dat de IS buiten schot bleef. Volgens de BBC World en het Franse persagentschap AFP vonden de Russische bombardementen plaats in gebieden in de provincies Homs en Hama die worden gecontroleerd door rebellen die tegen president Bashar al-Assad strijden. Volgens de eerste berichten vielen tientallen doden.

Assad heeft aan Moskou militaire steun gevraagd en het Kremlin had eerder al laten weten dat het zo’n vraag zou overwegen.

Minimale samenwerking

‘Dat Rusland de IS aanvalt, is logisch. Ze roepen al langer op tot een coalitie tegen het terrorisme’, zegt Sven Biscop, defensiespecialist aan het Egmont-instituut voor internationale betrekkingen en professor aan de UGent, aan Knack.be. ‘Op deze manier verplichten ze onder andere de VS tot een soort van minimale technische afstemming.’

‘Als ze onder dat mom gematigde, en door de VS gesteunde rebellen aanvallen, zou dat echter zeer cynisch zijn. Dan wordt het echt gevaarlijk.’

Groen licht

Eerder vandaag kreeg de Russische president Vladimir Poetin van de Federatieraad, de Russische Senaat, toestemming voor een militaire operatie in het buitenland. Een concrete locatie werd niet genoemd, maar Moskou was zijn diplomatieke en militaire engagement in de kwestie-Syrië al aan het opschroeven.

Bashar al-Assad, tijdens een interview in augustus
Bashar al-Assad, tijdens een interview in augustus© REUTERS

Volgens The New York Times dreigt de Russische interventie het conflict in Syrië te verlengen en compliceren, onder meer omdat Moskou – in tegenstelling tot Washington – Assad in het zadel wil houden.

Proxy-oorlog

Biscop ziet twee mogelijke scenario’s. ‘Houden de Russen zich aan luchtaanvallen tegen de IS, dan kan dat volgens mij bijdragen tot een sneller oplossing van het conflict. Als de Russen echter door de VS gesteunde rebellen bombarderen en de Amerikanen richten zich omgekeerd op het Assad-regime, dan dreigen beide wereldmachten in een proxy-oorlog terecht te komen en dat zou een zeer negatief scenario zijn.’

Informatie-uitwisseling

Afgelopen weekend raakte ook al bekend dat Rusland, Iran, Irak en het regime van Assad een akkoord hebben gesloten over de uitwisseling van veiligheidsinformatie.

Het laatst dat Poetin toestemming had gevraagd voor een buitenlandse militaire operatie, was in 2014, dan met een mogelijke inzet op het schiereiland Krim in de Zwarte Zee in gedachten. Later liet het Kremlin officieel weten geen gebruik te hebben gemaakt van die mogelijkheid.

Frankrijk

Franse jet in Syrië
Franse jet in Syrië© Belga Image

Zondag maakte de Franse president François Hollande bekend dat Franse gevechtsvliegtuigen, na twee weken van verkenningsvluchten, hun eerste luchtaanvallen in Syrië hebben uitgevoerd. Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) hebben die aan zeker 30 IS-strijders het leven gekost.

Volgens het SOHR werd een opleidingskamp van IS geviseerd in de provincie Deir al-Zour, in het oosten van het land. Onder de doden waren ook twaalf jongeren tussen 14 en 18 jaar, klinkt het. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content