'Rusland bezig met gewapende invasie in Oekraïne'

28/02/14 om 22:46 - Bijgewerkt op 03/03/14 om 21:39

Oekraïne zegt dat Rusland een gewapende invasie uitvoert in de Krim. De waarnemende Oekraïense president Aleksandr Toertsjinov beschuldigt Moskou ervan dat het een gewapende confrontatie wil uitlokken.

'Rusland bezig met gewapende invasie in Oekraïne'

Ongeïdentificeerde soldaten bewaken de luchthaven van Simferopol in de Krim (Oekraïne). © REUTERS

Het Oekraïense schiereiland Krim ondergaat een "gewapende invasie" vanwege Rusland. Meer dan 2000 Russische soldaten zijn naar de stad Simferopol overgvelogen. Dat zegt een hoge Oekraïense ambtenaar. Simferopol is de hoofdstad van de autonome pro-Russische regio in Oekraïne.

"Wij maken vandaag een gewapende Russische invasie mee (..) Het luchtruim (boven de Krim) is gesloten vanwege het groot aantal landingen van Russische vliegtuigen en helikopters", zei speciaal vertegenwoordiger Sergej Koenitsjn van de (waarnemende) Oekraïense president Aleksandr Toertsjinov op de Krim tegenover televisiestation ART. Hij zei dat er aldus bijna tweeduizend Russiche soldaten naar een militaire luchthaven nabij Simferopol zijn overgevlogen.

Koenitsjin voegde er volgens de Arabische nieuwszender al-Jazeera aan toe dat het luchtruim boven de Krim is gesloten toen dit gebeurde.

Provocatie

Toertsjinov zelf heeft Moskou beschuldigd van openlijke agressie tegen zijn land. Hij zegt dat Moskou troepen op de Krim heeft ontplooid en "probeert Kiev tot een gewapend conflict te provoceren", aldus de Britse zenders ITV en BBC. Toertsjinov riep "persoonlijk" de Russische president Vladimir Poetin op te stoppen met provocaties en voegde eraan toe dat het Oekraïnse leger die provocaties "niet beantwoordt".

Het nieuwe staatshoofd in Kiev roept zijn collega in Moskou ook op te onderhandelen en de Russische troepen meteen "terug te trekken", zo blogde de BBC. Toertsjinov trok volgens de BBC en al-Jazeera een parallel met de Russische interventie in Georgië in verband met de afvallige deelrepubliek Abchazië. Rusland heeft tot nog toe niet gereageerd op de jongste Oekraïense beschuldigingen. (Belga/TV)

Onze partners