Rel over Afrikaanse troepen tijdens Frans défilé

14/07/10 om 13:22 - Bijgewerkt om 13:22

Frankrijk viert quatorze juillet in aanwezigheid van Afrikaanse leiders en troepen.

De Fransen vieren woensdag hun nationale feestdag. Tijdens het militair défilé in Parijs stapten er dit jaar ook troepen van verschillende voormalige Afrikaanse kolonies mee op. Dat leidde tot kritiek.

De Franse president Nicolas Sarkozy had niet alleen verschillende Afrikaanse staatshoofden op de eretribune uitgenodigd, maar er stapten op de Champs Elysées ook militairen uit dertien Afrikaanse landen mee op.

Ze waren onder meer afkomstig uit Benin, Burkina Faso, Kameroen, Congo, Gabon, Mauritanië, Niger, Senegal, Tsjaad en Togo.

Volgens Sarkozy moest hun aanwezigheid de band met die landen benadrukken die is ontstaan door de bijdrage van Afrikaanse troepen aan de verdediging en de bevrijding van Frankrijk. 'Duizenden Afrikaanse soldaten zijn voor Frankrijk gestorven tijdens de twee wereldoorlogen', aldus de president.

Hun aanwezigheid in Parijs heeft tot kritiek geleid bij mensenrechtenorganisaties, die menen dat sommige militairen en leiders beter terecht zouden staan wegens oorlogsmisdaden.

Onze partners