Prestigieuze Britse oorlogsschepen zijn niet opgewassen tegen... warm water

07/06/16 om 20:58 - Bijgewerkt om 21:04

Het lijkt te gek voor woorden, maar de duurste en meest geavanceerde oorlogsschepen van de Britse Royal Navy, de Type-45 destroyers, kampen met stroomuitval omdat de motoren van de oorlogsschepen het soms laten afweten in warme wateren.

Prestigieuze Britse oorlogsschepen zijn niet opgewassen tegen... warm water

De HMS Daring © Belga Image

Dat hebben defensietoplui toegegeven tijdens een hoorzitting in de commissie Defensie van het parlement, melden verschillende Britse media.

Miljard pond

Het gaat om zes schepen die elk zo'n miljard pond gekost hebben. Kennelijk zijn de Rolls-Royce WR 21-gasturbines van de schepen echter niet bestand tegen extreme temperaturen en lieten ze het verschillende malen afweten in de Perzische Golf.

Bij fabrikant Rolls-Royce, een trots van het Britse bedrijfsleven, klinkt het dat de motoren in de Type-45 destroyers zijn gebouwd zoals gevraagd, maar ook dat de omstandigheden in het Midden-Oosten 'niet overeenstemmen met die specificaties', zo schrijft de krant The Guardian.

Reparatie

De problemen met de stroomvoorziening van de prestigieuze oorlogsschepen waren al langer duidelijk, maar werden door het ministerie van Defensie afgedaan als kinderziekten. Zo verloor de HMS Daring in 2010 eens zijn vermogen in volle Atlantische Oceaan en moest het worden gerepareerd in Canada. Na nieuwe motorproblemen in 2012 in de Perzische Golf moest het schip worden hersteld in Bahrain.

De Royal Navy wilde in eerste instantie twaalf Type-45 destroyers bestellen, maar hield het uiteindelijk bij zes. Een officier van de Britse marine had eerder al in een e-mail die uitlekte in de pers, gewaarschuwd dat de schepen kwetsbaar zijn voor een totale stroomuitval, waardoor ook de wapensystemen niet meer werken.

De schepen zullen nu worden uitgerust met extra dieselgeneratoren, maar de reparatiekosten kunnen oplopen tot tientallen miljoenen pond.

Verveeld

Londen zit verveeld met de zaak. De Schotse krant Daily Record citeert een regeringsbron: 'We kunnen geen oorlogsschepen hebben die niet werken als het water warmer is dan dat in de haven van Portsmouth' (waar de schepen zijn gebouwd in de werf van BAE Systems). Een en ander verhoogt ook de druk op het defensiebudget en is mogelijk een reden voor het uitstel van de constructie van nieuwe fregatten. (KVDA)

Lees meer over:

Onze partners