Portugese regering zet mes in sociale uitgaven

08/04/13 om 06:51 - Bijgewerkt om 06:51

De Portugese regering zal geen nieuwe belastingen invoeren. Wel werd beslist om het mes te zetten in de uitgaven van de sociale zekerheid, de gezondheidszorg, het onderwijs en bij de overheidsbedrijven.

Portugese regering zet mes in sociale uitgaven

© AFP

De Portugese premier Pedro Passos Coelho heeft aangekondigd dat de regering nieuwe besparingsmaatregelen zal doorvoeren. Die beslissing komt er nadat het Grondwettelijk Hof van Portugal voor 1,3 miljard euro besparingsmaatregelen teniet had gedaan.
De centrumrechtse regering heeft de mogelijkheid om belastingverhogingen door te voeren afgewezen, zo maakte de regeringsleider duidelijk. Wel werd beslist om het mes te zetten in de uitgaven van de sociale zekerheid, de gezondheidszorg, het onderwijs en bij de overheidsbedrijven.

De bezuinigingsmaatregelen zijn volgens de premier nodig om aan de voorwaarden van het steunplan te voldoen dat overeengekomen is met de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds - ook gekend als de trojka. Zij gaven Lissabon een noodlening van 78 miljard euro in 2011.

In maart hadden de internationale kredietverstrekkers Portugal nog een jaar extra gegeven - tot 2015 - om het begrotingstekort terug te dringen van 6,4 procent (in 2012) tot minder dan 3 procent.

Het Portugese Hooggerechtshof had zich onder meer gekant tegen het plan van Passos Coelho om het vakantiegeld van ambtenaren te schrappen. (Belga/TE)

Onze partners