Poolse regering verdedigt hervorming justitieapparaat

© AFP

De Europese Commissie stelt dat de vier hervormingsvoorstellen voor het Poolse justitieapparaat de onafhankelijkheid van het gerecht op de helling zetten en rechters onder politieke controle dreigen te brengen.

De Poolse regering heeft de kritiek van de Europese Commissie op haar hervorming van het justitieapparaat als ‘vroegtijdig’ en ‘ongerechtvaardigd’ bestempeld. De wetgevingsprocedure is nog niet afgerond, zo verdedigde het ministerie van Buitenlandse Zaken zich.

De Europese Commissie stelde woensdag dat de vier hervormingsvoorstellen voor het justitieapparaat de onafhankelijkheid van het gerecht op de helling zetten en rechters onder politieke controle dreigen te brengen.

Ze bereidt inbreukprocedures voor en sloot ook een activering van artikel 7 van het Europese verdrag niet uit. Die procedure zou ertoe kunnen leiden dat het Poolse stemrecht in de Europese ministerraden wordt geschorst.

Het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken bijt van zich af. De regering van de conservatieve partij PiS neemt het niet dat het buitenland zich mengt in een wetgevingsprocedure en richt haar pijlen op vicevoorzitter van de Commissie Frans Timmermans. ‘Hier is er geen plaats voor een persoonlijke missie’, stelt het ministerie. Polen is tot dialoog bereid, wanneer het principe van de soevereniteit van de lidstaten overeind gehouden wordt, luidt het nog.

Partner Content