Poetin straft Erdogan met economische sancties voor neerhalen straaljager

28/11/15 om 18:01 - Bijgewerkt op 29/11/15 om 08:36

Kort nadat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft gezegd 'bedroefd' te zijn over het neerhalen van een Russisch gevechtsvliegtuig, vaardigde Vladimir Poetin economische sancties uit tegen Turkije.

Poetin straft Erdogan met economische sancties voor neerhalen straaljager

Vladimir Poetin en Recep Tayyip Erdogan © Reuters

De Russische president Vladimir Poetin heeft een resem economische sancties opgelegd tegen Turkije. Met het zaterdag door de president ondertekende decreet verbiedt Rusland bijvoorbeeld om nog Turken aan te werven.

Lees ook: Russische straaljager neergeschoten door Turkije: deze rekensom leert dat zowel Turkije als Rusland fout is

Met de sancties reageert Poetin op het neerhalen van een Russisch Su-24 gevechtsvliegtuig door een Turkse F-16 rond de Syrisch-Turkse grens.

Turkse ondernemingen zullen bijvoorbeeld ook bepaalde, door de Russische regering vastgelegde, activiteiten in Rusland stop moeten zetten. En Russische touroperators mogen niet langer reizen naar Turkije aanbieden. Ook mogen luchtvaartmaatschappijen geen chartervluchten meer aanbieden tussen beide landen.

Nieuwsbureau Interfax voegt eraan toe dat vanaf 1 januari 2016 Turkse burgers niet langer vrijgesteld zijn van de visaplicht bij reizen naar Rusland. En Russische werkgevers zullen vanaf Nieuwjaar geen mensen met de Turkse nationaliteit meer mogen aanwerven. De maatregelen moeten "de nationale veiligheid en die van de Russische burgers garanderen".

Turkije raadt niet-dringende reizen naar Rusland af

De Turkse autoriteiten hebben dan weer hun bevolking aangeraden elke niet-dringende verplaatsing naar Rusland te vermijden "tot de situatie opklaart"

Het ministerie verwijst zaterdag in een communiqué naar de "moeilijkheden die Turkse burgers die reizen naar of verblijven in Rusland" ondervinden.

Woensdag gooiden honderden manifestanten met stenen naar de Turkse ambassade in Moskou, waarbij er ook ramen sneuvelden. Turkse burgers zijn naar verluidt ook al opgepakt door Russische politieagenten.

'Bedroefde' Erdogan had liever gehad dat vliegtuig niet neergehaald werd

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan had zaterdag eerder nog gezegd "bedroefd" te zijn over het neerhalen van een Russisch gevechtsvliegtuig. De Turken haalden een Russisch vliegtuig uit de lucht omdat het, volgens Turkije, het Turkse luchtruim was binnengevlogen en verschillende keren de vraag kreeg om terug te keren.

Poetin straft Erdogan met economische sancties voor neerhalen straaljager

© REUTERS

Zaterdag, in een toespraak in het westelijke Burhaniye, zei Erdogan dat hij liever gehad had dat "dit nooit gebeurd was". "Ik hoop dat zoiets zich niet meer herhaalt." De Turks-Russische verhoudingen verkeren in zwaar weer sinds het incident. Tijdens zijn toespraak in Burhaniye zei Erdogan dat "Rusland zo belangrijk is voor Turkije als Turkije voor Rusland". "De twee landen kunnen niet zonder elkaar."

De Turkse president heeft ook herhaald dat hij in Parijs zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin hoopt te ontmoeten, in de marge van de klimaattop aldaar. "Laat ons het probleem niet ontsporen tot onze verhoudingen helemaal vernield zijn. De klimaattop zou een kans kunnen zijn om onze verhoudingen te herstellen."

Geen excuses

Erdogan kwam dus nog niet met de verontschuldigingen die Poetin van hem verwacht. De twee presidenten hebben elkaar nog niet gehoord sinds het incident. Tegenover de Turkse versie van de feiten stellen de Russen dat hun Su-24 in het Syrische luchtruim is gebleven en dat ze nooit gecontacteerd werden voor hun gevechtsvliegtuig uit de lucht gehaald werd. (Belga/SD)

Onze partners