Parlement South Carolina laat 'slavernijvlag' voorlopig hangen, maar boycot groeit

24/06/15 om 01:26 - Bijgewerkt om 02:34

De rouwenden die de gedode senator Clementa Pinckney in het parlement van South Carolina vandaag komen groeten, zullen langs de confederale vlag moeten passeren. Het parlement van de staat heeft wel ingestemd met een debat over de verwijdering van de 'slavernijvlag', maar dat debat zal pas later gevoerd worden. Intussen groeien de acties tegen de vlag.

Parlement South Carolina laat 'slavernijvlag' voorlopig hangen, maar boycot groeit

Manifestant protesteert tegen de vlag in Columbia, South Carolina © REUTERS

Het debat over de confederale vlag woedt in volle hevigheid sinds Dylann Roof vorige week een racistische aanslag pleegde op de Emanuel African Methodist Episcopal Church in Charleston. Bij de aanslag kwamen 9 kerkgangers om het leven. Roof pronkte met de vlag op de website waar hij zijn bloedbad verdedigde.

De vlag werd in 1861-65 door het zuidelijke leger gebruikt in de Amerikaanse burgeroorlog, en symboliseert volgens voorstanders de vrijheden van het zuiden - volgens tegenstanders symboliseert ze slavernij en rassendiscriminatie.

Een van de slachtoffers van de aanslag tegen de kerk was de 41-jarige Clementa Pinckney, behalve predikant in de Emanuel kerk, ook staatssenator voor South Carolina.

Bedrijven boycotten

Hij krijgt, zoals alle overleden senatoren, een eerbetoon in het State House in staatshoofdstad Columbia. Rouwenden kunnen hem daar komen groeten. Maar ze zullen langs de bewuste vlag moeten passeren, die sinds 1962 bovenop het State House was aangebracht, en sinds 2000 was verhuisd naar een confederaal monument op enkele tientallen meter van de trappen van het State House.

Predikant en staatssenator Clementa Pinckney

Predikant en staatssenator Clementa Pinckney © REUTERS

De Republikeinse gouverneur van de staat, Nikki Haley, had maandag opgeroepen om de vlag, die alleen met tweederde meerderheid van het parlement halfstok kan gaan hangen, voor eens en altijd te verwijderen. Ze werd tijdens haar omroep onder meer omringd door politici en bedrijfsleiders. Het parlement, zowel Huis van Afgevaardigden als Senaat, stemde er dinsdag mee in om over de kwestie te debatteren, en de verwijdering op de agenda te plaatsen, maar de behandeling ten gronde zal pas later, in de loop van de zomer, gebeuren. Vele parlementsleden sprake zich wel voor die verwijdering uit, onder meer staatssenator Paul Thurmond, zoon van Strom Thurmond die in 1948 kandidaat voor het presidentschap was met een racistische agenda (scheiding van de rassen). "Onze voorouders", aldus Paul Thurmond, "hebben letterlijk gevochten om mensen als slaven te kunnen houden, en onindenkbare zaken te kunnen verderzetten die voorkomen als mensen tegen hun wil worden vastgehouden. Ik ben niet trots op die erfenis".

Intussen worden op meerdere plaatsen in het zuiden acties tegen de confederale vlag gevoerd en nemen meer en meer bedrijven afstand van de vlag. Naast Walmart hebben ook Sears, eBay en Amazon aangekondigd dat ze niet langer de vlag, of verwerkte vlaggen (in riemen of op T-shirts), zullen verkopen.

Misschien nog belangrijker: vlaggenmaker Valley Forge Flag, een van de grotere producenten in de VS, zal de vlaggen niet langer vervaardigen. "Op bescheiden manier willen we zo eenheid tussen de rassen en verdraagzaamheid stimuleren", aldus een woordvoerder van de vlaggenproducent.

Nummerplaten

Ook zijn in vier staten, Texas, Mississippi, Virginia en Tennessee acties aan de gang tegen monumenten waar de confederale soldaten bewierookt worden en/of tegen nummerplaten met de vlag erin verwerkt. In vele zuidelijke staten kunnen automobilisten ervoor kiezen de vlag in hun nummerplaat te verwerken.

De Democratische gouverneur van de staat Virginia, Terry McAuliffe, heeft al gezegd dat nummerplaten uit zijn staat met de vlag op termijn zullen verdwijnen. De vlag is "onnodig kwetsend" voor vele mensen, zei hij, en er zullen vanaf nu geen nieuwe nummerplaten met de vlag worden uitgereikt. Zijn collega uit Tennessee, Bill Haslam, sloot zich daarbij aan en in de staat Georgia heeft gouverneur Nathan Deal aangekondigd dat nummerplaten met de vlag "herontworpen" zullen worden.

In Tennessee heeft de Republikeinse parlementsvoorzitter Philip Gunn opgeroepen om de confederale vlag van de staatsvlag te halen - de confederale vlag neemt momenteel een hoek in van de staatsvlag.

In Charleston zelf is de sokkel van het standbeeld van John C. Calhoun beschilderd met 'racist'. Calhouns beeld zelf is op een hoge paal geplaatst nadat het eerder geregeld besmeurd was. Calhoun was de grote pleitbezorger en verdediger van slavernij in het zuiden. Zijn beeld troont boven Charleston en de straat met de Emanuelkerk die door de aanslag getroffen werd, is naar hem genoemd.

Lees meer over:

Onze partners