Parlement Kosovo ligt lam

22/08/14 om 18:00 - Bijgewerkt om 18:00

Het Grondwettelijk Hof van Kosovo heeft de verkiezing van de parlementsvoorzitter na de vervroegde verkiezingen van juni ongrondwettelijk verklaard. De uitspraak kan nu leiden tot nieuwe verkiezingen, amper twee maanden na de vorige.

Parlement Kosovo ligt lam

Isa Mustafa, Democratische Liga van Kosovo (LDK) © Reuters

Het Grondwettelijk Hof van Kosovo heeft de verkiezing van de parlementsvoorzitter na de vervroegde verkiezingen van 8 juni ongrondwettelijk verklaard. Met dat besluit legt de rechtbank de parlementswerking van de betwiste voormalige Servische republiek lam.

De constituerende zitting van de parlementariërs, op 17 juli, druiste tegen de Kosovaarse grondwet in en is daarmee 'van nul en gener waarde', zo luidde het vonnis van de hoogste rechtbank. De gevolgen van de rechterlijke uitspraak kunnen leiden tot nieuwe verkiezingen, amper twee maanden na de vorige.

De 63-jarige Isa Mustafa van de Democratische Liga van Kosovo (LDK) werd tot parlementsvoorzitter verkozen. Hij was jarenlang oppositieleider. Het Hof ging met zijn vonnis in op een klacht van de van oorlogsmisdaden verdachte (ex-)regeringsleider Hashim Thaci. Die eiste zowel de post van parlementsvoorzitter als het premierschap op voor zijn partij, de PDK of Democratische Partij van Kosovo.

Hof zorgt voor patstelling

Met 37 van de 120 parlementszitjes was de PDK bij de jongste stembusslag de grootste partij gebleven. Maar drie voormalige oppositiepartijen hadden het daarna op een akkoordje gegooid om het roer over te nemen door de krachten te bundelen. Dat leverde 47 zetels op, en samen met stemmen van andere afgevaardigden wist de coalitie haar topkandidaat, Mustafa, met 65 stemmen verkozen te krijgen.

Met het vonnis zorgt het Hof voor een perfecte patstelling. Geen enkele partij wil met de PDK samenwerken, dus kan Thaci naar een verlenging van zijn premierschap fluiten. De 'oppositie' krijgt wel een meerderheid op de been, maar mag niets ondernemen, omdat zij niet buiten 'verkiezingswinnaar' PDK om mag werken.

Plaatselijke media hebben het over een nabije toekomst van politieke kommer en economische kwel. Thaci hoopt nu op vervroegde verkiezingen. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners