Onbekende ziekte doodt 75 Congolezen

22/08/14 om 16:32 - Bijgewerkt om 19:23

In Congo zijn 75 mensen gestorven aan een 'onbepaalde' hemorragische koorts. Gevreesd wordt dat de regio ook door het ebolavirus getroffen wordt. West-Afrika kampt al vijf maanden met een nooit geziene ebola-epidemie.

Onbekende ziekte doodt 75 Congolezen

Bloed wordt getest op het ebolavirus in het ziekenhuis van Kenema, Sierra Leone © Reuters

In de noordwestelijke Evenaarsprovincie in Congo zijn intussen 75 mensen gestorven aan een 'onbepaalde' hemorragische koorts. Dat meldt Radio Okapi van de Verenigde Naties. De autoriteiten vrezen dat het ebolavirus nu ook Congo bereikt heeft.

De Congolese minister van Volksgezondheid, Félix Kabange Numbi, had het aanvankelijk nog over dertien doden, maar volgens Radio Okapi klopt dat niet.

Volgens de radiozender heeft de ziekte in vier weken tijd 65 mensenlevens geëist in de gezondheidszone Djera, in de Evenaarsprovincie. Sinds donderdag - op een dag tijd - zouden daar nog tien slachtoffers bij gekomen zijn.

De minister liet vrijdag nog verstaan dat de 'ziekte onder controle is' en had het daarbij nog steeds of dertien doden.

'Te vroeg om over ebola te spreken'

Sinds juli waren er signalen over een besmettelijke ziekte in de gezondheidszones Wetsikengo, Lokalia en Wafanya, in het territorium Boende. De zieken hebben hevige diarree en koorts en moeten braken.

Maar volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en Artsen Zonder Grenzen is het nog te vroeg om over ebola te spreken. 'Eerst moeten er uitvoerig tests gedaan worden', klinkt het.

De onbekende ziekte duikt op net nu West-Afrika al vijf maanden met een nooit geziene ebola-epidemie kampt. Daarbij zijn minstens 1.350 mensen omgekomen. Het is de eerste keer dat het virus in West-Afrika uitbreekt. Ebola werd in 1976 ontdekt, in Congo. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners