Oekraïne: president Porosjenko ontslaat machtige gouverneur

Oekraïens president Petro Porosjenko heeft gouverneur Ihor Kolomoisky ontslagen, nadat gewapende mannen onder zijn bevel een staatsbedrijf zouden hebben bezet.

Het ontslag van Kolomoisky is een rechtstreeks gevolg van wat vorige week donderdag gebeurde. Gewapende mannen hebben toen even het hoofdkwartier van energiereus Ukrnafta en dochterbedrijf UkrTransNafta bezet. Kiev verdenkt Kolomoisky ervan dat de mannen onder zijn bevel handelden, de oligarch zelf zegt dat het om medewerkers van een privaat beveiligingsbedrijf ging.

Na een ultimatum van de regering in Kiev verlieten de mannen het gebouw. Volgens Kolomoisky probeerden die een illegale overname van Ukrnafta tegen te houden, een energiebedrijf dat voor 42 procent in zijn handen is. De staat bezit 50 procent van de aandelen plus één aandeel.

Inperking Kolomoisky’s macht

Het Oekraïens parlement had net amendementen goedgekeurd op een wet rond naamloze vennootschappen in staatshanden. Die perkten Kolomoisky’s controle over Ukrnafta ernstig in. Het aantal mensen dat minstens aanwezig moet zijn om geldige besluiten te nemen op aandeelhoudersvergaderingen werd van 60 naar 50 procent verlaagd, in Kolomoisky’s nadeel.

De energiemagnaat voerde het gezag over de belangrijke industriële regio Dnipropetrovsk. Kolomoisky was mogelijk ontevreden, omdat het parlement wetgeving goedkeurde die zijn invloed in het bedrijf afzwakte. Volgens waarnemers kan het geschil doorwerken op het gewapend conflict in Oost-Oekraïne en leiden tot een confrontatie tussen de oliemagnaat en de staat.

Petro Porosjenko.
Petro Porosjenko.© EPA

‘Dnipropetrovsk bastion in Oekraïne’

Vanmorgen maakte Porosjenko’s kabinet de benoeming van Valentyn Reznichenko bekend als nieuwe gouverneur van Dnipropetrovsk. Volgens het persbericht heeft Porosjenko tijdens gesprekken met Kolomoisky benadrukt dat Dnipropetrovsk ‘een bastion in Oekraïne’ moet blijven en ‘de vrede beschermen’. Kolemoisky zou zelf voorgesteld hebben om op te stappen als gouverneur. Ook de directeur van Ukrnafta werd ontslagen.

Het Amerikaanse zakenblad Forbes schat Kolomoisky’s vermogen op 1,8 miljard dollar, omgerekend 1,6 miljard euro. Dat fortuin sprokkelde hij bij elkaar door ondernemerschap in de media, de energiesector en de bankenwereld. De Oekraïense media zien hem als de man die orde bracht in Dnipropetrovsk en de verdere doortocht van pro-Russische rebellen naar het oosten kon afblokken.

‘Separatisme kan gebeuren’

Enkele Oekraiënse legereenheden die in Donetsk en Loehansk tegen separatisten strijden kunnen rekenen op financiële steun van de voormalige gouverneur. Het gemak waarmee Kolomoisky grote groepen gewapende mannen kan verzamelen doet de vraag rijzen of hij niet te veel invloed heeft op de vrijwillige bataljons die hij vorig najaar mee hielp oprichten. Toen de Franse televisiezender France 24 hem gisteren vroeg of separatisme mogelijk was in Dnipropetrovsk, antwoordde Kolomoisky: ‘Ik wil dat niet, maar alles kan gebeuren.’ (NC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content