Obama wil dat Khaddafi opstapt

04/03/11 om 12:04 - Bijgewerkt om 12:04

De Amerikaanse president zei in zijn sterkste steunbetuiging aan de opstandelingen tot nog toe dat Khaddafi elke legitimiteit kwijt is.

Obama wil dat Khaddafi opstapt

© Ron Sachs/EPA

De Amerikaans president Barack Obama heeft er op een persconferentie in het Witte Huis op aangedrongen dat de Libische leider Muammar Khaddafi afstand doet van de macht en vertrekt.

Dat meldt Al Jazeera op zijn website.

Obama zei in zijn sterkste steunbetuiging aan de opstandelingen tot nog toe dat Khaddafi elke legitimiteit verloren is en dat het geweld moet stoppen.

Hij had ook een boodschap voor de entourage van de Libische dictator: "Zij die hem omringen moeten weten dat het geweld dat ze plegen tegen onschuldige burgers in het oog wordt gehouden en dat ze er verantwoordelijk voor zullen worden gehouden." En nog: "Wie zich afvraagt in welke richting de geschiedenis beweegt: weet dat ze zich tegen kolonel Khaddafi aan het bewegen is."

Aanval

Amerikaanse senatoren dienden eerder een resolutie in om de Verenigde Naties aan te sporen een no-flyzone in te stellen boven Libië. Minister van Defensie Robert Gates waarschuwde voor wat hij "holle praatjes" noemt. Zo'n no-flyzone impliceert volgens hem immers een militaire aanval, die de Libische luchttroepen moet uitschakelen.

Mocht de president dat bevelen, aldus Gates, dan kan het Pentagon de klus klaren, maar er zou meer nodig zijn dan een Amerikaans vliegdekschip, met gemiddeld zo'n 75 vliegtuigen aan boord: "Het is een grote operatie, in een groot land."

Senator John McCain was het oneens met Gates dat het om "holle praatjes" gaat. Volgens de invloedrijke Republikein ligt het vernietigen van de Libische luchttroepen ruimschoots in de mogelijkheden van het Amerikaans leger. Hij gaf nog mee dat het volgens hem "geen losse praatjes zijn voor de Libiërs, de Arabische Liga of anderen, zoals de premier van Groot-Brittanië." Voor hem moet deze optie dus de grootste aandacht krijgen.

Onafhankelijk senator Joe Lieberman volgt McCain, maar zegt dat er ook nog een mogelijkheid ligt in het leveren van Amerikaans luchtafweergeschut aan de Libische rebellen en hen ermee te leren werken.

Onze partners