Obama: "We laten ons niet terroriseren"

04/12/15 om 22:24 - Bijgewerkt op 05/12/15 om 20:12

De terreurgroep IS heeft in een radioboodschap gezegd verantwoordelijk te zijn voor de schietpartij in het Amerikaanse San Bernardino. "Onze volgelingen richtten het bloedbad in San Bernardino aan", klonk het. Bij de schietpartij kwamen veertien mensen om het leven. Obama reageerde vandaag op de aanslag: "Wij laten ons niet terroriseren", klonk het.

Obama: "We laten ons niet terroriseren"

Barack Obama © Belga Image

"Twee volgelingen van Islamitische Staat vielen een aantal dagen geleden een centrum in San Bernadino, Californië aan", luidde de boodschap van IS via zijn officiële radiostation al-Bayan. "Op basis van alle informatie en feiten waarover we vandaag beschikken behandelen we deze verschrikkelijke daad voortaan als een daad van terrorisme", verklaarde David Bowdich, onderdirecteur van de FBI in Los Angeles vrijdag al. Maar de FBI weet niet zeker of het koppel dat de aanslag pleegde in opdracht van IS handelde.

Het blijft voorlopig onduidelijk of de verdachten van de aanval gestuurd of geïnspireerd werden door een terroristische organisatie als Islamitische Staat (IS).

De FBI-topman verwees onder meer naar de minutieuze planning van de aanval en naar de pogingen om digitale bewijzen te vernietigen, maar wilde geen verdere details kwijt over de bewijzen die op een terreurdaad wijzen.

Er is, meldt de Amerikaanse pers, voorlopig geen aanwijzing dat de schutters deel uitmaakten van een groter netwerk.

Obama: "We laten ons niet terroriseren"

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zaterdag, naar aanleiding van de dodelijke schietpartij, verklaard dat zijn land zich niet laat terroriseren. "We zijn Amerikanen. We verdedigen onze waarden, die van een open en vrije samenleving. We zijn sterk. We zijn taai. En we laten ons niet terroriseren", aldus Obama in de wekelijkse toespraak verspreid door het Witte Huis.

Vrijdag meldden de Amerikaanse televisiezender CNN en de krant The New York Times dat de vrouwelijke schutter om 11 uur woensdagochtend, dat is ongeveer het moment dat de schietpartij begon, via Facebook trouw gezworen had aan de leider van IS, Abu Bakr al-Baghdadi.

Arsenaal

De schietpartij in het buurtcentrum, waarbij naast 14 doden ook 21 gewonden vielen, wordt toegeschreven aan de 28-jarige Syed Farook, een Amerikaanse burger en een gezondheidsinspecteur in het district, en zijn 27-jarige echtgenote, Tashfeen Malik, die de Pakistaanse nationaliteit heeft. Beiden werden nadien bij een confrontatie met de politie doodgeschoten.

Bij het echtpaar thuis werd een heel arsenaal aangetroffen, met 4.500 kogels en 12 bommen, wat ook eerder wijst op terreur dan op een reactie na een ruzie - waar aanvankelijk aan gedacht werd. Onderzoekers vermoeden dat er meerdere aanslagen beraamd werden.

(Belga/RR/WK)

Onze partners