Dader schietpartij San Bernardino beloofde trouw aan IS op Facebook

04/12/15 om 18:10 - Bijgewerkt om 21:16

De vrouw die in het Amerikaanse San Bernardino een bloedbad aanrichtte samen met haar man, zou vlak voor de aanval een bericht op Facebook hebben gezet waarin ze trouw zwoer aan Aboe Bakr al-Bagdadi, de leider van IS.

Dader schietpartij San Bernardino beloofde trouw aan IS op Facebook

Schietpartij San Bernardino, Verenigde Staten © Reuters

In het onderzoek naar de schietpartij in het Amerikaanse San Bernardino wordt nu toch uitgegaan van een 'terreurdaad'. Dat heeft het FBI gezegd. 'We behandelen deze verschrikkelijke daad als een daad van terrorisme', verklaarde David Bowdich van het FBI .

De vrouw die samen met haar man in het Amerikaanse San Bernardino veertien mensen doodschoot, had eerder op Facebook trouw beloofd aan de zelfverklaarde leider van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Dat meldt de Amerikaanse televisiezender CNN, die zich beroept op bronnen dicht bij het onderzoek.

De 27-jarige Tashfeen Malik zou vlak voor of tijdens de aanval een bericht op de sociaalnetwerksite hebben gezet waarin ze trouw zwoer aan Aboe Bakr al-Bagdadi. Dat deed ze via een account die niet op haar eigen naam stond, aldus dezelfde bronnen. Het is niet duidelijk hoe de autoriteiten op dat bericht zijn gestoten.

Obama: 'Link met terreur is mogelijk'

Bij de schietpartij in San Bernardino in de Amerikaanse staat Californië waren twee schutters betrokken, die allebei gedood werden. Het gaat om de 28-jarige Syed Farook, een Amerikaanse burger en werknemer van de stad, en de 27-jarige vrouw, Tashfeen Malik.

Tot hiertoe luidde het dat de motieven van de daders nog onduidelijk zijn, maar dat terrorisme niet wordt uitgesloten. Het is volgens de Amerikaanse president Barack Obama best mogelijk dat er een link is met terrorisme. 'Maar momenteel weten we dat niet.' De FBI voert het onderzoek. (Belga/AVE)

Onze partners