Obama tegen Poetin: 'VS is bereid tot bijkomende sancties tegen Rusland'

17/03/14 om 07:08 - Bijgewerkt om 07:08

In een persoonlijk telefoongesprek met de Russische president Vladimir Poetin heeft de Amerikaanse president Barack Obama gezegd dat hij de uitslag van het referendum op de Krim niet erkend en dat er mogelijk nieuwe sancties tegen Rusland komen.

Obama tegen Poetin: 'VS is bereid tot bijkomende sancties tegen Rusland'

© Reuters

Tijdens het telefoongesprek tussen de Amerikaanse president Barack Obama en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin, heeft Obama duidelijk gemaakt dat er mogelijk bijkomende sancties tegen Rusland zullen komen. Dat blijkt uit een mededeling van het Witte Huis in Washington.

De Amerikaanse president herhaalde tijdens het gesprek dat "de VS en de internationale gemeenschap" de uitslag van het referendum op de Krim nooit zullen erkennen, zo klinkt het in Washington.

"De acties van Rusland schenden de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne", zo verklaarde Obama tijdens het telefoongesprek tussen de twee leiders. "In overleg met onze Europese partners, zijn we bereid om Rusland bijkomende sancties op te leggen", klonk het nog.

Over de aard van de mogelijke sancties werd niet in detail getreden. Naar aanleiding van de omstreden volksraadpleging op de Krim had Obama het initiatief tot een telefoongesprek met Poetin genomen. Het Kremlin had eerder al bekendgemaakt dat Poetin tijdens dat gesprek benadrukte dat referendum "volledig conform" het internationaal recht is verlopen. (Belga/EE)

Onze partners