Obama bolt uit met etentjes

15/07/14 om 05:07 - Bijgewerkt om 05:07

Barack Obama gaat steeds vaker laat op restaurant. Hij doet dat met sterren, bedrijfsleider en intellectuelen. Over politiek wordt er niet gepraat. "Dit houdt het leven interessant."

Obama bolt uit met etentjes

Barack Obama heeft het glas: interessante etentjes houden de VS-president mentaal fris. © REUTERS

De Amerikaanse president stapt de laatste tijd wel eens vaker uit de kogelvrij glazen zeepbel waarin zijn baan hem gevangen houdt. De laatste paar weken wandelde hij meermaals naar vergaderingen in Washington, buiten het Witte Huis. Dat is een hele productie, want telkens moeten tientallen agenten van de Secret Service mee om de Leider van de Vrije Wereld te beschermen. Maar toch: Obama zoekt de frisse lucht op. "De beer is los", gromt hij dan.

Tot in de kleine uurtjes

Obama zoekt de laatste tijd ook steeds vaker intellectuele frisse lucht op. Dat doet hij door te tafelen met interessante lui van allerlei slag, meldt de Amerikaanse krant The New York Times. Onder zijn disgenoten bevinden zich namen als acteur Will Smith, zanger en filantroop Bono, miljardair en hedge fund-manager Tom Steyer en de Europese baas van de ATP World Tour in het tennis en ex-studiegenoot van de president, Laurent Delanney.

Die dinertjes beginnen vaak laat 's avonds en duren tot in de kleine uurtjes. Bij een recent bezoek aan Parijs at Obama eerst met zijn Franse ambtsgenoot François Hollande bij Le Chiberta, een sterrenrestaurant vlakbij de Champs Elysées. Vervolgens verkaste hij naar het nabijgelegen restaurant Helen voor nóg een maaltijd, deze keer met een zelf gekozen gezelschap.

Toen Obama niet zo lang geleden in Rome aankwam, schrijft de Times, schoot het hem pas toen hij van zijn presidentiële vliegtuig Air Force One stapte te binnen dat een dinertje een goed idee zou zijn. De Amerikaanse ambassadeur in Italië, John Philips, kreeg de taak om op 24 tijd een interessant gezelschap op te trommelen.

Daagden op de volgende avond, van over heel Italië en een stuk daarbuiten: de wereldberoemde architect Renzo Piano, kernfysicus Fabiola Gianotta, Fiat-voorzitter en eigenaar van voetbalclub Juventus John Elkann en Italo Zanzi, de in de VS geboren CEO van A.S. Roma.

Onderwerpen van gesprek waren, volgens de bronnen van de New York Times, "het belang van een goed begrip van de wetenschap, de toekomst van het universum, hoe sport mensen samenbrengt en talrijke andere zaken." Voorts zaten Elkann en Zanzi elkaars clubs tot een stuk na middernacht af te katten, blijkbaar tot Obama's niet geringe vermaak

Punthoofden en bollebozen

Dat Obama tijd heeft voor zulke frivoliteiten, komt onder andere doordaht zijn dochters, Malia (16) en Sasha (13), een beetje ouder en zelfstandiger worden. Voorts is het vanzelfsprekend nooit slecht voor een politieke leider om zijn oor te luisteren te leggen bij vooraanstaande denkers, kwestie van méé te zijn.

Aan de andere kant: jezelf te vaak vertonen in zulk hoogstaand gezelschap is niet helemaal vrij van politiek risico in de VS. De Amerikaanse kiezer (en de Amerikaanse pers, die namens de Amerikaanse kiezer denkt te spreken) heeft vanouds namelijk een hekel aan punthoofden en betweterige bollebozen.

Maar Obama hoeft niet meer opnieuw verkozen te worden, dus hij kan zich wat permitteren. Bovendien is het in Washington, waar de Republikeinen hem constant vakkundig de pas afsnijden, al een tijd duidelijk dat Obama tijdens de laatste twee jaar van zijn ambtstermijn niet al teveel meer zal klaarmaken. Dan kan je al eens wat langer aan tafel blijven zitten.

Maar het is ook gewoon goed voor zijn geestelijke gezondheid, zegt Valerie Jarrett, vertrouwelinge van de Obama's, adviseur in het Witte Huis en zelf een graag geziene gast op de etentjes. "Als hij niet oppast, praat de president dag in dag uit steeds maar met dezelfde mensen", zegt zij aan de New York Times. "Dit houdt het leven interessant. Het houdt hem fris. Het geeft hem nieuwe dingen om over na te denken.

Lees meer over:

Onze partners