Noord-Korea plant eerste partijcongres sinds 1980

30/10/15 om 10:48 - Bijgewerkt om 10:46

Noord-Korea gaat in 2016 zijn eerste partijcongres in 36 jaar tijd houden. Dat heeft de overheid aangekondigd. Het congres kan leiden tot "baanbrekende veranderingen om de revolutionaire doelen van Juche te bereiken en een bloeiende socialistische natie op te bouwen", aldus de staatsmedia.

Noord-Korea plant eerste partijcongres sinds 1980

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un © reuters

De Juche is de politieke ideologie in Noord-Korea, waarin erg wordt gefocust op de onafhankelijkheid van het land. Het politbureau heeft besloten om het zevende partijcongres van de Koreaanse Arbeiderspartij, de enige partij in Noord-Korea, begin mei 2016 te organiseren, aldus de media. Er werden geen verdere details gegeven over het congres.

Op 10 oktober vierde de Arbeiderspartij nog haar zeventigste verjaardag, onder meer met een enorme militaire parade in de hoofdstad Pyongyang. Volgens analisten zou leider Kim Jong-un het congres kunnen gebruiken om de partij sterker te maken, een nieuwe groep partijleiders te verkiezen en nieuwe partijrichtlijnen uit te tekenen. Op het vorige partijcongres in 1980 werd Kim Jong-il, de vader van de huidige leider, officieel tot partijleider benoemd. Hij overleed in 2011 en werd als opperste leider van de partij, het leger en het volk opgevolgd door zijn zoon. (Belga/MVM)

Onze partners