'No' heeft lichte voorsprong dag voor referendum

17/09/14 om 14:24 - Bijgewerkt om 14:24

Een dag voor het Schotse referendum voor de onafhankelijkheid, heeft het nee-kamp in drie verschillende peilingen een lichte voorsprong: 52 procent.

'No' heeft lichte voorsprong dag voor referendum

© Reuters

Een dag voor de Schotten naar de stembus mogen voor een referendum over de onafhankelijkheid, wijzen opiniepeilingen nog altijd op een lichte meerderheid voor het nee-kamp met 52 procent. Daar wijzen drie verschillende peilingen door ICM, Survation en Opinium op.

'Kans niet laten liggen'

In een open brief spoort de Schotse eerste minister Alex Salmond, leider van het ja-kamp, de Schotten aan 'om deze kans niet door onze vingers te laten glippen'. David Cameron, Ed Miliband en Nick Clegg publiceerden hun eigen open brief, waarin ze Schotland meer bevoegdheden beloofden bij een nee-stem.

Voor Salmond is het referendum 'het grootste, krachtigste moment dat we ooit zullen beleven'. Hij vroeg de Schotten de 'alsmaar meer wanhopige en absurde paniekverhalen', verspreid door Downing Street, te negeren en zichzelf te vertrouwen. 'Door 'ja' te kiezen nemen we de verantwoordelijkheid in handen om samen te werken om van Schotland het land te maken dat het kan worden.'

'Westminster zal toontje lager zingen'

In een interview op de Britse omroep BBC ging Salmond nogmaals in op de dreigementen van Londen dat het onafhankelijke Schotland geen gebruik zou kunnen maken van de Britse pond. 'Als de ja-campagne op vrijdag gewonnen zal hebben, en ik hoop dat dat het geval zal zijn, dan zul je merken dat de politici in Westminster een toontje lager zullen zingen.'

Bijna 4,3 miljoen Schotten, of 97 procent van de stemgerechtigden, heeft zich geregistreerd om donderdag een stem in het referendum uit te brengen. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners