Nieuwe tornado's in Oklahoma City: minstens 9 doden

01/06/13 om 02:43 - Bijgewerkt om 02:43

Voor de tweede keer op enkele weken tijd is Oklahoma City getroffen door tornado's. Er zijn 17 windhozen gesignaleerd, die minstens 9 doden en 70 gewonden eisten.

Nieuwe tornado's in Oklahoma City: minstens 9 doden

© Reuters

Nog geen twee weken na de vernietigene tornado in de voorstad Moore, is de aglommeratie van Oklahoma City in de VS opnieuw getroffen door bijbels noodweer. Volgens de nationale meteorologische zijn er 17 tornado's gesignaleerd. De lokale autoriteiten spreken van minstens negen doden (onder wie een moeder en haar kind), de Amerikaanse media hebben het over 70 gewonden. Ook kwamen 210.000 huishoudens uit Oklahoma, Missouri, Arkansas, Illinois, Indiana en Kansas zonder stroom te zitten.

Op de snelwegen zouden auto's door de tornado's zijn opgepikt en ondersteboven weer neergesmakt. In Union City, twintig kilometer ten westen van downtwon Oklahoma City, is volgens de lokale zender KOCO één persoon omgekomen in een auto. Bij de vernielde voertuigen zou ook een wagen zijn van de televisiezender The Weather Channel die de storm op de voet volgde. In Yukon, even ten noorden van Union City zijn een vrouw en haar baby omgekomen. Hun auto zou zijn opgeschept door een tornado op de Interstate 40-snelweg.

Supercellen

De windhozen werden voortgebracht door twee supercellen - krachtige, roterende onweersformaties - die zich pal boven de aglommeratie van Oklahoma City bevonden en nauwlijks bewogen. Eén van de tornado's was anderhalve kilometer breed, meldde de lokale zender KFOR.

In heel de agglomeratie was een tornado-alarm van kracht. De bevolking werd opgeroepen om te gaan schuilen. Uit voorzorg is de luchthaven van Oklahoma City geëvacueerd. Er was ook overstromingsgevaar mdat de supercellen nauwelijks bewogen en regen en hagel met bakken tegelijkertijd uit de hemel vielen.

Bijzonder problematisch was de toestand op de snelwegen. Daar stond het verkeer op het kritieke moment stil omdat duizenden mensen tegelijkertijd probeerden weg te komen. Zij werden via de media aangemaand om hun auto's achter te laten en in gebouwen te gaan schuilen. De media melden dat de tornado's verschillende snelwegen getroffen hebben. Zelfs vrachtwagens zouden ondersteboven gewaaid zijn.

Moore opnieuw bedreigd

Op 20 mei eiste een tornado van de (hoogste) categorie EF5 24 doden en haast vierhonderd gewonden in de voorstad Moore, net ten zuiden van Oklahoma City. Moore is ook deze keer weer bedreigd.

De regio van Oklahoma City is de voorbije vijftien jaar herhaaldelijk getroffen door tornado's. (TV/MI)

Onze partners