Nieuwe president wil geloofwaardigheid Cyprus herstellen

24/02/13 om 22:42 - Bijgewerkt om 22:42

Voor de kersvers verkozen, conservatieve Cypriotische president Nicos Anastasiades is de "geloofwaardigheid van Cyprus herstellen" zijn allereerste prioriteit.

Cyprus onderhandelt momenteel met Europa, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrale Bank over noodhulp en een reddingsplan.

Veelzeggend is dat de pro-Europese en rechtse Anastasiades zich in het slotstuk van zijn overwinningsspeech ook in het Engels uitliet. "Ik ben vastbesloten om samen te werken met onze Europese partners. Ik engageer me om alle nodige maatregelen te nemen om het land uit de economische crisis te tillen", speechte hij. "Mijn regering van nationale eenheid zal alle structurele hervormingen doorvoeren die nodig zijn.

Volgens de president moet er "zo snel mogelijk" een akkoord zijn over een noodplan. Ook de voorzitter van de Eurogroep, de Nederlander Jeroen Dijsselbloem, verklaarde te hopen op een spoedige afronding van de onderhandelingen over eventuele financiële steun aan het noodlijdende eiland. "Het is in het belang van Cyprus en de eurozone dat we zo snel mogelijk tot een akkoord komen", zei hij in een mededeling. (Belga/TV)

Onze partners