Nicolas Sarkozy vergelijkt Franse overheid met de Stasi

21/03/14 om 17:08 - Bijgewerkt om 17:09

De voormalige Franse president Nicolas Sarkozy verklaart de oorlog aan de Franse regering die hij beschuldigt van Stasi-praktijken.

Nicolas Sarkozy vergelijkt Franse overheid met de Stasi

Nicolas Sarkozy © AFP

Sarkozy uitte zijn beschuldigingen kort voor de eerste ronde van de gemeenteraadsverkiezingen in een twee pagina's lange open brief aan de bevolking in de pro-Sarkozy-krant Le Figaro. Het is de eerste keer sinds zijn nederlaag bij de presidentsverkiezingen in mei 2012 dat Sarkozy zich publiekelijk uitlaat.

'Ik lees in de pers dat al mijn telefoontjes gedurende acht maanden werden afgeluisterd. De politie weet elk kleinste detail over mijn intieme gesprekken met mijn vrouw, kinderen en vrienden... Het is niet moeilijk om zich in te beelden wie de transcripten leest!', schrijft Sarkozy over de afluisteroperatie die sinds juli vorig jaar tegen hem loopt.

Het gerecht verdenkt het kamp van Sarkozy voor de presidentsverkiezing van 2007 illegale financiering uit Libië gekregen te hebben. Sarkozy vergelijkt de regering met een 'dictatuur' die de 'mensenrechten schendt'.

'Berlusconisering'

'Dit is geen scène uit de geweldige film 'Das Leben der Anderen' over de DDR en de praktijken van de Stasi. Dit zijn geen daden van een of andere dictator tegen zijn politieke oppositie. Dit is Frankrijk', schrijft Sarkozy verder nog.

Sarkozy doet de verdenkingen via zijn advocaten als 'volkomen uit de lucht gegrepen indianenverhalen' van de hand. Hij en zijn partijvrienden verwijten de socialistische regering van zijn opvolger François Hollande dat ze een politieke campagne tegen hem voert.

De uitlatingen van Sarkozy vielen niet in goede aarde bij het linkse kamp. De brief geeft de indruk dat Sarkozy enkel nog wil 'vernietigen', luidde het commentaar van de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Manuel Valls. Men kan Frankrijk niet met een dictatuur vergelijken en politie en justitie Stasi-methoden toedichten zoals Sarkozy doet, vindt de minister. Ander socialisten spreken van de 'Berlusconisering' van Sarkozy.

Lees meer over:

Onze partners