New York legaliseert als 21ste VS-staat medische marihuana

08/01/14 om 23:22 - Bijgewerkt om 23:22

Cannabis rukt verder op in de VS. Nadat Colorado de drug legaliseerde, wordt New York de 21ste staat die het gebruik toestaat voor medische doeleinden.

New York legaliseert als 21ste VS-staat medische marihuana

Medische marihuana rukt op in de VS. © REUTERS

De Amerikaanse staat New York gaat het gebruik van cannabis voor medische doeleinden toelaten. De Democratische gouverneur Andrew Cuomo kondigde woensdag een beperkt proefproject in twintig ziekenhuizen van de staat aan. New York is de 21ste staat in de Verenigde Staten die de wetgeving op dat vlak versoepelt.

De 56-jarige Cuomo was lange tijd gekant tegen een dergelijke maatregel, maar sprak zich vorig jaar al uit om het bezit van 15 gram cannabis of minder niet langer strafbaar te stellen. Hij gaat de versoepeling van de wet nu in principe zelf via decreet doorvoeren. De voorbije jaren werd al vier keer geprobeerd de versoepeling door het deelstaatsparlement te loodsen, maar zonder succes.

Geen recreatief gebruik

De toelating om cannabis voor medische doeleinden te gebruiken, wordt beperkt tot ernstige aandoeningen zoals kanker. "Wij zullen toezien op het programma om de efficiëntie na te gaan", stelde Cuomo woensdag tijdens zijn jaarlijkste 'state of the state'-toepsraak.

Steeds meer Amerikaanse staten laten het gebruik van cannabis voor therapeutische doeleinden toe, zij het in verschillende mate. Colorado gaat het verst. Daar kunnen sinds 1 januari gebruikers van 21 jaar en ouder volkomen legaal tot 28 gram cannabis kopen. Ook Washington laat in principe vanaf komende lente recreatief gebruik toe.

Californië was in 1996 de eerste staat die cannabisgebruik voor medische doeleinden toeliet. (Belga/TV)

Onze partners