Nederland valt over het loonbriefje van Guy Verhofstadt

13/05/14 om 19:08 - Bijgewerkt om 19:08

Dat Guy Verhofstadt de grootverdiener onder de kandidaat-voorzitters is, veroorzaakt in Nederland nogal wat opschudding. PVV-leider Geert Wilders omschrijft Verhofstadt als een "supergraaier".

Nederland valt over het loonbriefje van Guy Verhofstadt

Guy Verhofstadt onthult zijn campagne voor de Europese verkiezingen © Belga

Dinsdag berichtte het Nederlandse RTL Nieuws dat Guy Verhofstadt (Open VLD), de Europese lijsttrekker van Open VLD en kandidaat-voorzitter van de Europese Commissie, de grootverdiener onder de kandidaat-voorzitters is. De Belgische liberaal verdient volgens de nieuwszender dit jaar zeker 230.000 euro bovenop zijn basissalaris als Europees parlementslid.

Als leider van de Nederlandse liberale partij VVD steunt de Nederlandse premier Mark Rutte de kandidatuur van Verhofstadt. Rutte zei dat de Belg altijd open en transparant is geweest over zijn verdiensten. "Verhofstadt houdt zich aan de regels." Hij heeft "niets stiekems" gedaan en er is dus ook geen reden om zijn gedrag te veroordelen.

'Supergraaier'

PVV-leider Geert Wilders had Rutte eerder opgeroepen om de steun voor de kandidatuur van Verhofstadt voor het voorzitterschap van de Europese Commissie direct in te trekken. De eurofobe Wilders omschrijft Verhofstadt als een "supergraaier".

Leider Emile Roemer van de linkse partij SP noemde de bijverdiensten "belachelijk, echt schandalig". "Je zou het niet moeten willen. Dit is de man waar VVD en D66 zo'n groot fan van zijn", aldus Roemer.

Maar volgens Rutte mag een Europarlementslid gewoon een dergelijk "fiks bedrag" bijverdienen. De Nederlandse premier ziet dan ook geen reden om hierover contact op te nemen met de Belg.

Geen toeval

"Het is geen toeval", reageerde Verhofstadt, "dat deze casus voor de tweede keer vlak voor de verkiezingen geïsoleerd en opgerakeld wordt." Een maand geleden raakte al bekend dat Verhofstadt als bestuurder bij Sofina, een Belgische portefeuillemaatschappij, vorig jaar 130.500 euro bruto verdiende aan zitpenningen en vergoedingen.

RTL voegt daar nu aan toe dat Verhofstadt bij het Nederlandse pensioenfonds APG in 2012 42.840 euro verdiende. Scheepvaartgroep Exmar maakte in 2013 60.000 euro over aan Verhofstadt, aldus RTL.

Vorige maand reageerde de ex-premier dat hij altijd erg open is geweest over de mandaten die hij naast de politiek uitoefende. "Deze informatie is altijd publiek beschikbaar geweest: bij het Rekenhof, op de website van het Europees Parlement en in de jaarverslagen". Hij benadrukte dat hij "altijd de regels gerespecteerd" heeft.

Ook na lezing van de nieuwe berichtgeving door RTL, volgde dezelfde respons. "Guy Verhofstadt is altijd correct en transparant geweest in de aangifte van zijn mandaten. Deze staan al jaren op de website van het Europees Parlement", zegt zijn woordvoerder.

In zijn nieuwe campagneboekje, dat vorige week werd voorgesteld, rakelt ook Bart Staes (Groen) de persoonlijke inkomsten van Verhofstadt op. "Met een voorzichtig geschat nettomaandinkomen van 20.000 euro verdient (hij) even veel als miljoenen Europeanen op een heel jaar", schrijft Staes. (Belga/TE)

Onze partners