Nederland bereidt ambassades voor op Mohammedcartoons van Wilders

11/06/15 om 09:03 - Bijgewerkt om 09:07

Nederland heeft verschillende ambassades voorbereid op het plan van Geert Wilders (PVV) om Mohammedcartoons te tonen op de nationale televisie.

Nederland bereidt ambassades voor op Mohammedcartoons van Wilders

© IMAGEGLOBE

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft verschillende ambassades voorbereid op het plan van de extreemrechtse politicus Geert Wilders (PVV) om Mohammedcartoons te tonen op de nationale televisie. Dat schrijft de Volkskrant.

Door de verschillende landen op de hoogte te stellen, willen Nederlandse diplomatieke ambtenaren voorkomen dat het tot gewelddadige protestacties komt waarbij de veiligheid van Nederlanders in het gevaar komt. Daarnaast wil ze economische relaties niet in het gedrang brengen.

Fitna

'Ambassadeurs worden gevraagd te benadrukken dat de cartoons geen idee zijn van de regering, wel van één parlementariër die het recht op vrijheid van meningsuiting gebruikt', bericht de krant.

De regering wil alles behalve paniek zaaien. Daarom wordt er nu veel subtieler gehandeld dan in 2008, toen Wilders zijn beruchte film Fitna uitbracht. Destijds werden et evacuatieplannen voorbereid voor ambassades, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding werd in hoogste staat van paraatheid gebracht en toenmalig premier Balkende sprak van 'een forse crisis.' Maar uiteindelijk bleven grootschalige boycots of acties uit.

Aanslag Texas

De cartoons die Wilders wil tonen tijdens de zendtijd voor politieke partijen werden gemaakt op een tekenwedstrijd in Texas, die verstoord werd door een schietincident. De bijeenkomst was georganiseerd door het American Freedom Defensive Initiative (AFDI), een organisatie die door het in mensenrechten gespecialiseerde Southern Poverty Law Center als 'antimoslim' beschreven wordt.

Wilders was er te gast om een prijs van 10.000 dollar te overhandigen voor de tekenaar van de beste Mohammedcartoon.

Net nadat Wilders een toespraak had gehouden en het event had verlaten, openden twee schutters het vuur. De politie, die ook ter plaatse was, reageerde meteen en schoot de daders dood. (AVE)

Lees meer over:

Onze partners