NAVO ontkent doofpotoperatie rond pedofilie bij Afghaanse politie

22/09/15 om 17:06 - Bijgewerkt om 17:08

De NAVO ontkent ten stelligste dat Amerikaanse soldaten in Afghanistan 'een oogje moesten toeknijpen' wanneer Afghaanse agenten zich vergrepen aan minderjarige jongens.

NAVO ontkent doofpotoperatie rond pedofilie bij Afghaanse politie

© Reuters

De NAVO ontkent dat het Amerikaanse ministerie van Defensie eigen soldaten verplicht heeft om te zwijgen over gevallen van pedofilie bij de Afghaanse politie. De New York Times berichtte over een dergelijke doofpotoperatie.

'Ik ben er absoluut van overtuigd dat een dergelijk beleid (om een oogje dicht te knijpen, nvdr) nooit heeft bestaan', zo reageerde de topman van de NAVO-troepen in Afghanistan, de Amerikaanse generaal John Campbell.

De traditionele leiders vergrepen zich geregeld aan Afghaanse jongens, bevestigden verschillende Amerikaanse soldaten. Naar verluidt moesten ze 'simpelweg de andere kant opkijken wanneer Afghaanse commandanten hun boekje te buiten gingen.'

'Onmiddellijk gemeld'

Tussen 2010 en 2012 - toen de VS Afghaanse politiemensen trainde - 'kregen de Amerikaanse soldaten en mariniers het bevel om niet tussen te komen' wanneer ze merkten dat agenten kinderen misbruikten in hun kwartier, zo citeert de New York Times verschillende militaire bronnen. Bovendien, zo schrijft de gezaghebbende krant, zagen sommige Amerikaanse soldaten hun carrière tot nul herleid nadat ze tussenkwamen of probeerden gevallen van misbruik te voorkomen.

Generaal Campbell is er echter 'absoluut van overtuigd' dat een dergelijke doofpotoperatie nooit bestaan heeft. Hij verwacht naar eigen zeggen dat 'elk vermoeden van seksueel geweld onmiddellijk gemeld wordt aan de hiërarchie, onafhankelijk van de identiteit van de vermoedelijke daders en de slachtoffers.'

Ook Afghaanse autoriteiten ontkennen

Ook de Afghaanse autoriteiten ontkennen dat ze niet ingrijpen tegen de praktijken. 'Bacha bazi wordt niet getolereerd binnen de rangen van de lokale politie en indien er overtuigende bewijzen worden aangedragen zal het ministerie van Binnenlandse Zaken de betrokkenen vervolgen', luidt het.

De lokale politie in Afghanistan is uitgebouwd en opgeleid door de NAVO om de terreurgroep Taliban op lokaal niveau te bestrijden. Berichten over afpersing, geweld en misbruik duiken wel vaker op. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners