NAVO beslist volgende week over lidmaatschap Oekraïne

© reuters

‘Op de top in Wales, zal beslist worden of de samenwerking met Oekraïne wordt opgedreven’, reageert NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen op de vraag van de Oekraïense regering aan het parlement om de mogelijkheden te onderzoeken voor aansluiting bij de NAVO.

“Op de NAVO-top in Wales, volgende week donderdag en vrijdag, wordt beslist op welke manier de samenwerking met Oekraïne wordt opgedreven.” Dat zei NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen na de bijeenkomst van de Oekraïne-commissie van de NAVO.

Rasmussen was bijzonder scherp voor Rusland in zijn korte speech. “Ondanks de holle ontkenningen van Moskou is het nu duidelijk dat Russische troepen en Russisch materieel illegaal de grens met Oekraïne hebben overgestoken”, zei de secretaris-generaal. “Dit is geen geïsoleerde actie, maar deel van een gevaarlijk patroon om Oekraïne te destabiliseren als soevereine staat.”

Rusland blijft ook separatisten bevoorraden, onder meer met tanks en raketlanceerders, gaf Rasmussen aan. “Rusland heeft gevuurd op Oekraïne, van in eigen land, maar ook van binnen Oekraïne. Rusland heeft bovendien nog duizenden troepen klaar staan bij de grens.” De NAVO-topman had het over een flagrante overtreding van de soevereiniteit van het land en veroordeelt de houding van Rusland krachtig. In Wales zal volgende week ook de Oekraïense president Petro Porosjenko aanwezig zijn. Daar wordt besloten op welke manier de samenwerking zal worden opgedreven. In tussentijd werden vier fondsen opgericht om het Oekraïense leger te moderniseren. Verschillende lidstaten hebben al toegezegd daarin te storten. Rasmussen gaf ten slotte ook aan dat een toetreding van Oekraïne tot de NAVO mogelijk blijft.

Reynders: ‘Militaire interventie is allerlaatste optie’

Een militaire interventie in Oekraïne moet de allerlaatste optie zijn. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders in de marge van een vergadering tussen de Europese buitenlandministers in Milaan.

Reynders geeft in dit stadium de voorkeur aan diplomatieke oplossingen en sancties. “We gaan toch geen militair raderwerk in gang zetten”, zei hij in Milaan. Zelfs wat economische sancties betreft, spoort de minister aan tot voorzichtigheid en overleg met de Verenigde Staten.

Poetin wil humanitaire corridor

Eerder vroeg de Russische president Vladimir Poetin de pro-Russische separatisten in Oekraïne gevraagd een “humanitaire corridor” te openen voor regeringssoldaten die in het oosten van het land door de rebellen zijn omsingeld.

NAVO beslist volgende week over lidmaatschap Oekraïne
© reuters

“Ik roep de opstandelingen op een humanitaire corridor te openen voor de Oekraïense troepen die omsingeld zijn, om onnodige slachtoffers te vermijden en hen de mogelijkheid te geven zich uit de operatiezones terug te trekken”, aldus Poetin in een communiqué voor de “opstandelingen van Novorossia” (Nieuw Rusland), het woord dat hij gebruikt voor meerdere Russischtalige regio’s in het zuidoosten van Oekraïne.

Sinds meer dan een week zijn in de stad Illovasjk, 40 kilometer ten zuidwesten van het rebellenbastion Donetsk, soldaten omsingeld die het regime in Kiev trouw zijn gebleven. Volgens het Russische staatspersbureau Ria Novosti heeft “premier” Aleksandr Zakhartsjenko van de zelf uitgeroepen Volksrepubliek Donetsk met zo’n humanitaire corridor ingestemd. Maar hij stelt de voorwaarde dat de omsingelde regeringstroepen hun wapens inleveren.

2.593 doden

Bij het conflict in het oosten van Oekraïne zijn volgens de Verenigde Naties al bijna 2.600 mensen omgekomen. De vijandelijkheden braken in april uit en kostten tot 27 augustus al zeker 2.593 mensenlevens, zo maakte de volkerenorganisatie bekend. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content