Moskou slaat terug na kritiek op proces-Chodorkovski

28/12/10 om 16:13 - Bijgewerkt om 16:13

De Russische regering heeft dinsdag scherp gereageerd op de kritiek van westerse politici op de nieuwe schuldigverklaring van de voormalige olietycoon.

Moskou slaat terug na kritiek op proces-Chodorkovski

© EPA

De Russische regering heeft dinsdag scherp gereageerd op de kritiek van westerse politici op de nieuwe schuldigverklaring van de voormalige olietycoon Michail Chodorkovski.

"Pogingen om druk uit te oefenen op het gerecht, zijn onaanvaardbaar", liet het ministerie van Buitenlandse Zaken weten. "Het proces is een zaak van het Russische gerecht. We spreken hier van zware beschuldigingen. Dergelijke feiten worden in alle landen bestraft."

Voor het gerechtsgebouw in Moskou kwam het dinsdag overigens opnieuw tot protesten van tegenstanders van de regering. Minstens twee mensen werden opgepakt.

Tweede proces

Chodorkovski, de vroegere topman van het intussen failliete olieconcern Yukos, en zijn voormalige zakenpartner Platon Lebedev werden maandag door een rechter in Moskou schuldig bevonden aan verduistering van 218 miljoen ton olie in de periode 1999-2003.

De Verenigde Staten en de Europese Unie uiten kritiek op de uitspraak van de rechter.

Volgens medestanders van Chodorkovski is het proces tegen de gewezen oliemagnaat politiek gemotiveerd en wil Moskou hem achter de tralies houden vanwege zijn financiële steun aan de politieke oppositie.

Chodorkovski zit momenteel nog een celstraf van acht jaar uit wegens fraude en zou normaal volgend jaar vrijkomen.

Onze partners