Monsterzege voor partij Mubarak in Egypte

01/12/10 om 14:31 - Bijgewerkt om 14:31

De belangrijkste oppositiegroepering, de Moslimbroederschap, is al haar 88 parlementszetels in de eerste stemronde kwijtgespeeld en trekt zich terug voor de tweede ronde.

Monsterzege voor partij Mubarak in Egypte

© EPA

De regerende Nationale Democratische Partij (NDP) van president Hosni Mubarak heeft een monsterzege behaald in de eerste ronde van de Egyptische parlementsverkiezingen.

Maar liefst 209 van de 221 zetels die op het spel stonden in de eerste ronde, gingen naar de NDP.

Moslimbroederschap

De belangrijkste oppositiegroepering, de Moslimbroederschap, is al haar 88 zetels kwijtgespeeld en trekt zich terug voor de tweede ronde van komende zondag. De overige 12 zetels gingen naar leden van andere oppositiepartijen (5) en onafhankelijke kandidaten (7).

De fundamentalistische Moslimbroederschap mag officieel niet deelnemen aan de verkiezingen, maar omzeilt de wet door kandidaten als onafhankelijken het veld in te sturen.

Fraude

Volgens de oppositie werd op grote schaal fraude gepleegd. Ook kwamen bij rellen minstens zeven mensen om en werden tientallen mensen gearresteerd.

De Verenigde Staten, die Egypte als een belangrijke bondgenoot beschouwen, hebben kritiek geuit op de verkiezingen, wegens de berichten over onregelmatigheden. De regering in Caïro zegt dat de stembusgang eerlijk is verlopen.

Tweede ronde

Zondag 5 december vindt de tweede ronde van de parlementsverkiezingen plaats. Dan staan de overige 287 van de in totaal 508 parlementszetels op het spel.

In september 2011 zijn er presidentsverkiezingen in Egypte.

Onze partners