Mitt Romney schoffeert 47 procent van Amerika (VIDEO)

18/09/12 om 04:48 - Bijgewerkt om 04:48

VS-presidentskandidaat Mitt Romney slikt kritiek voor een gelekte video. Daarin zegt hij dat 47 procent van de Amerikaanse bevolking afhangt van de overheid en dat het 'niet zijn job' is om zich over hen te bekommeren.

Mitt Romney schoffeert 47 procent van Amerika (VIDEO)

© Reuters

De video werd met een verborgen camera werd opgenomen en waarin de republikeinse presidentskandidaat zich schijnbaar ironiserend uitlaat over de "slachtoffermentaliteit" van de democratische kiezers. De uitlatingen werden onmiddellijk gehekeld door het kamp van president Barack Obama.

Mother Jones, een links magazine, publiceerde de video die werd opgenomen tijdens een fundraiser met wlstellende donoren die niet voor de media toegankelijk was. Wanneer het evenement plaatsvond, is niet meteen duidelijk. Enkel Romney is herkernbaar.

'Niet mijn job'
"47 procent van de bevolking zal sowieso voor de president stemmen", zegt Romney in de video. Dat zijn volgens hem mensen "die van de overheid afhangen, die geloven dat ze slachtoffers zijn, die geloven dat de overheid de verantwoordelijkheid heeft om voor hen te zorgen, die geloven dat ze recht hebben op gezondheidszorg, voedsel, huisvesting en noem maar op. Dat is een verworven recht en de overheid moet hen dat geven. Zij zullen voor deze president stemmen, wat er ook gebeurt."

Romney stelt verder dat Obama's achterban bestaat uit mensen die geen inkomensbelastingen betalen en dat hij met zijn beloftes voor belastingsverlagingen niet tot hen doordingt. "Dus het is niet mijn job om me om hen te bekommeren. Ik zal ze er nooit van overtuigen dat ze hun persoonlijke verantwoordelijkheid moeten nemen en hun leven in handen nemen."

'Schokkend'
Het campagneteam van Obama was er als de kippen bij om de uitspraken neer te sabelen. "Het is schokkend dat een kandidaat-president van de Verenigde Staten achter gesloten deuren, voor een groep rijke donoren, zegt dat de helft van de Amerikanen zichzelf als 'slachtoffer' beschouwt en niet bereid is 'hun leven in handen te nemen'", zei campagneleider Jim Messina. "Het is moeilijk president van alle Amerikanen te zijn als je de helft ervan misprijst".

De video deed meteen de ronde van de andere media. Hij is niet alleen genant voor Romney omdat hij er haast de helft van de bevolking mee afschildert als profiteurs, omdat hij anders praat voor rijke geldschieters dan wanneer de camera's draaien en het beeld bevestigt dat hij een miljonair is die niet om gewone mensen geeft. Hij schopt er ook een flink deel van zijn eigen kiezers mee tegen de schenen.

Veel van de mensen die geen inkomensbelsting betalen, zijn gepensioneerden, oorlogsveteranen of leden van de lagere blanke arbeiders- en middenklasse. Die stemmen in meerderheid voor de Republikeinen.

Slechte timing

Vijftig dagen voor de verkiezingen komt de video op een slecht moment voor Romney. Hij moest zich maandag al verdedigen tegen berichten over verdeeldheid binnen zijn campagneteam. Vorige week werd Romney nog bekritiseerd omdat hij de regering ervan had beschuldigd zwak op te treden tegen het anti-Amerikaans geweld in de moslimwereld.

Die kritiek werd als misplaatst beschouwd. Hij kwam op een moment waarop Obama zich terughoudend opstelde omwille van de rouwperiode na de dood van vier Amerikanen bij de aanval op het consulaat in Benghazi. (Belga/TV)

Onze partners