'Minstens twintig doden bij bombardementen in Oekraïense havenstad Marioepol'

24/01/15 om 18:32 - Bijgewerkt om 19:00

Minstens 27 mensen zouden zaterdag zijn omgekomen en meer dan negentig gewond door beschietingen met Grad-raketten in de havenstad Marioepol.

'Minstens twintig doden bij bombardementen in Oekraïense havenstad Marioepol'

© Reuters

Die strategische stad in Oost-Oekraïne grenst aan het door de separatisten gecontroleerde gebieden, maar is zelf nog in handen van Kiev.

Zoals gebruikelijk geven beide partijen elkaar de schuld. Politiechef Vjatsjeslav Abroskin gaf in een live op televisie uitgezonden spoedvergadering van de Oekraïense generale staf de rebellen en, indirect, de Russische "agressoren" de schuld van de beschieting.

De rebellen ontkennen en noemen de beschuldiging "een leugen" en een "provocatie" van Kiev na de bloedbaden in Donetsk. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) stuurde waarnemers naar de stad aan de Zee van Azov.

De pro-westerse premier Arsenij Jatsenjoek riep zijn westerse partners op, een spoedvergadering van de VN-Veiligheidsraad samen te roepen.

'Projectielen met weinig precisie'

Marioepol kende in de zomer een opstoot van geweld. Sindsdien was het in de havenstad relatief rustig. Het recente oplaaien van het geweld - het hernieuwde regimeoffensief plus de aankondiging van een tegenoffensief door de rebellen - doet de reeds kleine kans op een onderhandelde oplossing verder slinken.

De rebellen willen overigens enkel nog aan de onderhandelingstafel aanschuiven als ook president Porosjenko deelneemt. "Kiev" is bij het vredesoverleg telkens vertegenwoordigd door ex-president Leonid Koetsjma.

In een vorige maand vrijgegeven rapport hekelde de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) het gebruik door beide Oekraïense conflictpartijen van Grad-raketten, omschreven als "projectielen met weinig precisie". (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners