Minder subsidies voor EU-landen met te grote tekorten

12/07/10 om 20:36 - Bijgewerkt om 20:36

Daarover hebben de Europese ministers van Financiën volgens Herman Van Rompuy een akkoord bereikt.

De Europese ministers van Financiën zijn het maandag eens geworden over nieuwe sancties voor EU-landen die te laks zijn op begrotingsvlak, inclusief de opschorting van Europese subsidies. Dat heeft Europees president Herman Van Rompuy aangekondigd.

In een mededeling liet Van Rompuy maandagavond volgens AFP weten dat er een hervorming van het sanctiesysteem is besproken. Volgens hem moet de waaier van financiële en niet-financiële sancties worden uitgebreid.

Na hun vergadering van 7 juni waren de EU-ministers van Financiën het al eens geraakt over het principe van nieuwe sancties voor landen met teveel schulden. Het stabiliteitspact staat maar een begrotingstekort toe van maximaal 3 procent van het bruto binnenlands product.

Die sancties waren echter nog niet gedefinieerd. Maandag hernamen de ministers een voorstel van de Europese Commissie, die had voorgesteld subsidies in te houden in de sectoren landbouw en visserij enerzijds en op het vlak van steun voor achtergestelde gebieden anderzijds.

Onze partners