Massaal studentenprotest in Italië

22/12/10 om 16:37 - Bijgewerkt om 16:37

Duizenden studenten zijn op straat gekomen tegen hervormingen in het universitair onderwijs.

In verschillende Italiaanse steden wordt woensdag door duizenden studenten geprotesteerd tegen hervormingen in het universitair onderwijs.

De hervormingen van minister van Onderwijs Mariastella Gelmini zullen onder meer leiden tot een vermindering van het aantal cursussen, een fusie van kleinere universiteiten en een grotere rol voor de privésector.

Er werd niet alleen betoogd in Rome, maar ook in Turijn, Milaan, Venetië, Napels en Perugia. In Palermo op Sicilië kwam het tot botsingen tussen manifestanten en de politie. In de loop van de voorbije maanden waren er al manifestaties tegen de hervormingen, waarvan wordt gevreesd dat ze duizenden banen zullen kosten.

Het nieuwe protest van woensdag kwam er in afwachting van de stemming in de Senaat, die nog in de loop van woensdag wordt verwacht.

De politie zette het gebied rond het parlement af na het gewelddadig protest van vorige week tegen premier Silvio Berlusconi. Er braken toen rellen uit nadat Berlusconi in het parlement een vertrouwensstemming had overleefd.

Lees meer over:

Onze partners