Loup Bureau, Franse journalist die in Turkije opgepakt werd, is weer in Frankrijk

17/09/17 om 11:07 - Bijgewerkt om 11:07

Bron: Belga

De Franse journalist Loup Bureau, student aan de Brusselse journalistenschool IHECS, is zondag iets voor 09.00 uur aangekomen in de Franse hoofdstad Parijs. Dat meldt de NGO Reporters zonder Grenzen. De man had meer dan 50 dagen in de cel gezeten in Turkije, alvorens het land uitgezet te worden.

Loup Bureau, Franse journalist die in Turkije opgepakt werd, is weer in Frankrijk

Loup Bureau © Belga

'Het vliegtuig van Air France vanuit Istanboel met de reporter aan boord is geland in Roissy', de luchthaven van Parijs, aldus secretaris-generaal van Reporters zonder Grenzen Christophe Deloire op Twitter. Het vliegtuig kwam aan om 08.45 uur.

Loup Bureau werd in een minibus overgebracht naar het erepaviljoen, waar hij werd ontvangen door zijn familie, zijn vrienden en de minister van Cultuur Françoise Nyssen.

De Franse 27-jarige freelancejournalist werd op 26 juli aan de grens tussen Irak en Turkije opgepakt, nadat foto's in zijn bezit waren gevonden waarop hij samen met Koerdische strijders uit Syrië staat die tot de militie YPG behoren. YPG wordt door Ankara als een terreurorganisatie beschouwd.

Hij zat 51 dagen in de cel in de zuidelijke stad Sirnak op verdenking van lidmaatschap van een gewapende terroristische organisatie. Zijn vrijlating werd vrijdag aangekondigd, en hij werd daarna het land uitgezet. Dat betekent echter niet dat hij niet meer veroordeeld kan worden, aldus zijn advocaat. 'Indien dat gebeurt, gaat het om een erg zware veroordeling, aangezien dat zou willen zeggen dat hij een terrorist is.'

Lees meer over:

Onze partners