Leger Ivoorkust sluit alle grenzen

03/12/10 om 11:18 - Bijgewerkt om 11:18

Als gevolg van de onrust in Ivoorkust zijn de cacaoprijzen de voorbije dagen fel gestegen.

Leger Ivoorkust sluit alle grenzen

© EPA

In Ivoorkust lopen de spanningen op na de bekendmaking van de uitslag van de presidentsverkiezingen. Het leger heeft donderdagavond alle grenzen van het land tot nader order gesloten en alle buitenlandse media geblokkeerd.

"De lucht-, land- en zeegrenzen zijn gesloten voor alle mensen en goederen," kondigde legerwoordvoerder Babri Gohourou aan op de Ivoriaanse openbare televisie.

Fraude

Donderdag riep de centrale kiescommissie van het West-Afrikaanse land oppositiekandidaat Alassane Ouattara uit tot winnaar van de presidentsverkiezing.

Volgens de kiescommissie behaalde Ouattara zondag in de tweede en beslissende stemronde 54 procent van de stemmen, terwijl aftredend president Laurent Gbagbo op 46 procent strandde. In de eerste ronde, op 31 oktober, behaalde Gbagbo nog 38 procent en Ouattara 31 procent.

Het Grondwettelijk Hof in Adidjan betwist het publiceren van de uitslag. Aanhangers van Gbagbo spreken van fraude in het noorden - waar Ouattara sterk staat - en willen de resultaten daar geannuleerd zien.

Cacaoprijs omhoog

Als gevolg van de onrust in Ivoorkust zijn de marktprijzen van cacao deze week fel gestegen. In Londen steeg de prijs op twee dagen tijd met vijf procent, tot 1.960 pond. In New York moest men donderdag 2.920 dollar per ton betalen, een stijging van zes procent.

Ivoorkust is de grootste producent en exporteur van cacao ter wereld.

Gbagbo (65), een christen, werd in 2000 president van Ivoorkust. Sinds zijn mandaat in 2005 verliep, werden verkiezingen al zes keer uitgesteld. In die periode bleef Gbagbo gewoon in het zadel. Ouattara (68), een moslim, is ex-premier van Ivoorkust.

Onze partners